Той е подал оставка през декември, след което я е оттеглил

След като в началото на декември управителят и подуправителят на НЗОК подадоха оставки, днес изненадващо в дневния ред на парламента влезе само оставката на управителя на Касата Станимир Михайлов. По време на дебата той я оттегли, но това не спря гласуването ѝ. В крайна сметка, с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП Михайлов беше освободен, без да му бъде позволено да говори в залата.

В началото на пленарния ден председателят на парламента Росен Желязков вкара извънредната точка в програмата на депутатите, позовавайки се на правото си да го направи в „изключителни случаи”. „Предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК във връзка с подадената от него оставка”, обяви Желязков.

Парламентът обсъжда оттегляне на оставката на управителя на НЗОК

От опозицията заявиха, че ще подкрепят оставката на Станимир Михайлов, но не спестиха критиките си и към ПП-ДБ, и към ГЕРБ-СДС.

„Напълнихте си гушите от контрабандата и сега се загрижихте за здравеопазването”, каза Гроздан Караджов от ИТН.

„Новото правителство най-вероятно принуждава вашата изтривалка, вашия схемаджия да напусне Здравната каса”, посочи Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Защо в последните дни на парламента започва едно оттегляне на оставки”, попита Георги Свиленски от БСП.

Документите показват, че 30 минути след началото на разискванията в зала Станимир Михайлов е оттеглил оставката си. Вчера пък е била оттеглена и оставката на подуправителя Момчил Мавров.

„Кой му се обади по телефона и кой го накара да си оттегли оставката. Оставката е личен акт”, посочи Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

Преди медиите Михайлов обясни, че е оттеглил оставката си, защото условията, при която той и подуправителят са ги подали, не са били спазени. А именно - нов механизъм за избор на шеф на Касата.

„Подписът категорично е мой, аз просто дадох оставката на момчето, което я внесе в деловодството на Народното събрание. Най-странното е, че ме допуснаха до зала, но не ми дадоха възможност да говоря”, каза Михайлов.

В крайна сметка, Михайлов беше освободен с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ. А от ПП-ДБ се заканиха да атакуват решението в Конституционния съд, както и да поискат оставката на Росен Желязков.

„Второто нещо, което се замисляме, е след днешните действия дали да не поискаме оставката и на председателя на Народното събрание”, каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

До избирането на нов шеф Здравната каса ще се управлява от подуправителя Момчил Мавров.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase