Темата интересува по-младата част от обществото

Близо 3/4 от американците живеят в щати, където употребата на марихуана за медицински цели е законна. Все още обаче в някои части на страната канабисът е незаконен.

Темата за легализирането на марихуаната се превръща във възможност за предизборната кампания на кандидатите за президент на САЩ Джо Байдън и Доналд Тръмп, особено сред по-младите избиратели, отбелязва Voice of America (VOA).

Заловиха в Гърция над 10 тона кокаин, скрит сред тор (СНИМКИ)

"Много хора не знаят как политиките влияят на ежедневието им. Канабисът е казус, който кара младите хора да обърнат внимание на политическото ежедневие", казва активистът Скоти Смарт.

"Както за Байдън, така и за Тръмп важи едно и също - техните действия по отношение на канабиса са непоследователни. Чухме обещания и от двете президентски администрации, но нито едно от тях не беше изцяло реализирано", смята активистката Каролин Филипс.

Министерството на здравеопазването при управлението на Джо Байдън препоръча марихуаната да бъде класифицирана като по-лека дрога. Това бе възприето като отлагане на легализацията. Така настоящата политика на Белия дом относно канабиса остава неясна.

За ползите и вредите от легализирането на канабиса: Говорят експертите

Voice of America (VOA) припомня, че през 2018 г. президентът Тръмп каза, че администрацията му е склонна да подкрепи усилията за прекратяване на федералните забрани върху марихуаната, като остави крайното решение за нейната легализация на всеки щат. Развитие обаче нямаше.

Миналата седмица Тръмп каза в интервю, че проучванията показват, че марихуана нанася значителни щети, а легализирането ще я популяризира.

"Позициите на Тръмп по отношение на канабиса са непоследователни. Чували сме го да казва, че хората, които продават наркотици, трябва да бъдат вкарвани в затвора. Но също така сме го виждали да помилва хора, които са били осъдени за търговия с канабис", отбелязва Каролайн Филипс.

Променящите се нагласи на избирателите в САЩ относно марихуаната показват, че въпросът става все по-важен, особено за по-младите.