В Германия вече либерализираха пазара на марихуаната

Германия либерализира пазара на канабис. От 1 април е позволено притежанието на малки количества. Историческата реформа в Берлин повдигна въпроса, може ли такава стъпка в бъдеще да бъде предприета и у нас.  Правилата в Германия - легално става придобиването на до 25 грама марихуана дневно или максимум 50 грама месечно за лична употреба чрез регулирани асоциации, както и отглеждане на до три растения у дома. Има забрана за пушене на пешеходни зони, но само от 7 сутринта до 8 вечерта. У нас, според доктора по биология Юлиян Караджов преди либерализацията, трябва да дойде декриминализацията.

„Либерализация е когато има данъци, има акциз. Декриминализацията е по-лек вариант. Там законът за забрана го има, но той не се прилага, ако не излизаш от рамките”, твърди Юлиян Караджов,  доктор по биология.

Специалисти не са на едно мнение дали в България марихуаната трябва да се либерализира или декриминализира. Но са категорични, че трябва да разрешена за медицински цели заради положителните ефекти при тежки заболявания.

Рисковете от легализирането на канабиса за развлекателни цели (ВИДЕО)

„За мен някаква форма на легализация не е добре. Това, че определени алкалоиди имат позитивни ефекти при лечение, не означава, че уличната трева е безопасна”, категоричен е Желяз Турлаков, специалист по лечения на наркозависимости.

„По този начин се въвежда контрол. Сега в България темата е табу, всичко е забранено, а е много лесно да се намерих трева навсякъде. Със сигурност по-лошо няма да стане, аз смятам, че ще стане по-добре”, посочва доцент Соня Тотева, специалист по лечения на наркозависимости.

Според адвокат Силвия Петкова подобна стъпка в България трябва най-малкото да е съпроводена от изваждане на марихуаната от наредбата за класифициране на опасните наркотични вещества. „За да може да се легализира или декриминализира трябва да се направят промени в Закона за наркотичните вещества и прекурсурите, както и в самата наредба”, твърди Силвия Петкова, адвокат по наказателно право.

Подобна промяна в закона трябва да има сериозна обществена подкрепа. Въпросът е има ли такава.  На този етап наченки за подобна законодателна промяна у нас няма.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase