Разказва „Дойче Веле”

Глобалните продажби на канабис се очаква да надхвърлят 55 милиарда евро тази година. И продължават да растат. До 1990 година типичният канабис съдържаше по-малко от 2% от активния интоксикант THC. Сега в зависимост от вида може да съдържа над 20%, пораждайки все по-големи рискове за здравето.

Разказва "Дойче Веле":

Канабис бар в сърцето на „Каосан Роуд” в Бангкок. В менюто има индика и сатива с различни нива на THC, в зависимост от това колко силен ефект иска клиентът. Германските гости също са много впечатлени от асортимента. Селекцията и съветите са по-добри отколкото у дома, където дилър на улицата може да им даде всичко.

Канабисът привлича купонджии от цял свят. Тревата се предлага на почти всеки ъгъл. Легализацията ѝ се приема добре от туристите и засилва привлекателността на Тайланд. Но терминът „легализация” може да бъде подвеждащ. На магазините в Тайланд технически не е разрешено да продават готови джойнтове, брауни с трева или бисквити с хашиш. Пушенето на трева на обществени места е забранено, но тъй като никой не спазва правилата, хората го правят.

На Кити Шопака не ѝ харесва как вървят нещата. Тя продава канабис и аксесоари и смята, че съветването на клиентите е важно. Активистката за правата на канабиса съветвала последното правителство относно легализация. Но не е доволна от крайния резултат.

„Аз бих искала правилата, които съществуват сега, да се прилагат по-добре, защото не е като да не съществуват. Знаем, че хранителните продукти могат да бъдат опасни, ако не са етикетирани и ако се продават без подходящо тестване. Затова го направиха незаконно. Но без налагане на санкции на магазините, които продават, хората ще изпаднат в евентуална опасност”, казва Кити Шопака.

В дългосрочен план някои хора трябва да търсят помощ. Такава предлага манастир за рехабилитация на 2 часа път от столицата. Той става известен като „храмът на повръщаното” на Тайланд. Пациентите там се борят по трудния начин. Монасите забъркват неприятна билкова напитка, която предизвиква повръщане. Дават я на пациентите всеки ден. Идеята е да прочистят тялото отвътре и да укрепят волята на хората.

От храма казват, че след легализирането на канабиса в Тайланд, броят на зависимите, които търсят помощ, се е увеличил.

„Преди повечето от тях са приемали други наркотици, не канабис. Сега, когато е свободно достъпен, те приемат хероин и канабис, например. Или кристален метамфетамин и канабис. Ако са комбинирали наркотиците, тогава за нас е много по-трудно да ги лекуваме успешно”, казват монасите. От храма все още не могат да дадат точни данни, но тенденцията нараства.

В Бангкок експертите са документирали последствията от легализирания канабис по-систематично. Расмон Калаясири - ръководител на психиатрията в известна университетска болница, видяла големи ефекти след само 1 година легализация.

„Делът на младите потребители под 20 години се е увеличил особено - от малко под 1% до почти 10. Значително повече от преди узаконяването”, казва тя.

Потенциалните опасности от употребата на канабис включват психоза, пристрастяване и рецидив.

Лекарят вижда само недостатъци в развлекателната употреба. 

Много от очакваните икономически ползи също са изчезнали.

Новото правителство в Тайланд вече обмисля забрана на консумацията за развлечение. Разгорещеният дебат в Тайланд продължава. За ентусиастите условията са почти райски. Но медицински специалисти, адвокати и загрижени родители забелязват зараждането на опасна тенденция.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.