Президентът на Китай каза, че няма нужда двете страни да са врагове

Съединените щати поискаха от Китай да спре да помага на русия да води война в Украйна.  Това обяви държавният секретар на САЩ  Антъни Блинкен, който отиде в Пекин за редица срещи на високо ниво. Блинкен говори с президента Си Цзинпин, външния министър Ван И, както и с високопоставени членове на комунистическата партия. По време на срещата президентът на Китай каза, че няма нужда двете страни да са врагове. Според Си Цзинпин отношенията между Китай и Съединените щати се подобряват. Скоро ще се състои първата среща между Вашингтон и Пекин на тема изкуствен интелект- какви да бъдат регулациите и представлява ли заплаха новата технология. Блинкен каза, че има сфери, в които Америка сътрудничи успешно с Китай, като борбата с производството на химикали за синтетични наркотици.

Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

„Засилване на диалога и справяне с различията. Трябва да си сътрудничим - това е не само желанието на двата народа, но и очакванията на другите държави към нас. Казвал съм много пъти - светът е достатъчно голям, за да могат Съединените щати и Китай да се развиват едновременно”, заяви китайският президент Си Цзинпин.

„Настоях за нашите сериозни опасения, че Народна република Китай доставя компоненти, които помагат на Русия да води бруталната, завоевателна война в Украйна. Китай е основният доставчик на машини, инструменти, микроелектроника и нитроцеулоза, които са критични за производството на боеприпаси и ракетно гориво. Доставят и други стоки с двойна употреба, които Москва използва, за да увеличи производството на военно-индустриалния комплекс”, посочи от своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.