Изследователите се надяват, че следващите мисии на планетата ще могат да тестват теорията им

Американски учени откриха причината, поради която водните запаси на планетата Венера са почти изчерпани, съобщи „Сайънс дейли“. Проучването е направено от изследователи от Университета в Колорадо, САЩ.

Откритието дава сведения, че първоначалните водни запаси на Венера са се изпарили в космоса в резултат на взаимодействия между йони и свободни електрони в горните слоеве на нейната атмосфера. 

"Джеймс Уеб“ разкри тайните на мъглявината "Конска глава" (СНИМКА)

„Днес на Венера има 100 хиляди пъти по-малко вода, отколкото на Земята, въпреки подобните размери, маси и произход на планетите. Ако нашата теория е вярна, тогава в атмосферата на Венера трябва да присъстват голям брой йони HCO+, които спомагат за бързото изпаряване на водата в космоса“, каза изследователят Майкъл Чафин. Той и колегите му стигат до това заключение чрез изучаване на химични реакции с вода. Те протичат в атмосферата на Венера, състояща се от 96% въглероден диоксид и малко количество азот. Освен тези два газа присъстват и вода, въглероден оксид, водород, деутерий, както и различни съединения на сярата.

Учените са създали компютърен модел на горните и долните слоеве на атмосферата на втората планета и наблюдават взаимодействията на молекулите в тях.

Астрономи разгадаха тайната на мъглявината Драконово яйце (СНИМКA)

Резултатите показват, че HCO+ (йони, съставени от по един атом водород, въглерод и кислород), получени чрез реакции между вода и въглероден диоксид в долните слоеве на атмосферата на Венера, играят важна роля в изпарението на водата от Венера. Тъй като йоните HCO+ са много нестабилни, те лесно се разпадат на въглероден окис и водород, когато взаимодействат със свободни електрони, които присъстват в горната атмосфера на Венера.

Полученият по този начин атомен водород лесно излита в космоса. В миналото този факт не е взет под внимание, тъй като нито един космически кораб не успява да открие наличието на HCO+ в нейната атмосфера. Учените се надяват, че следващите мисии на Венера ще могат да тестват тази теория и да оценят миналото и сегашното ниво на изтичане на водород от атмосферата на Венера.