Тя е наречена така, защото се намира близо до по-голям комплекс от мъглявини, известен като Бойните дракони от Ара

Астрономи разгадаха тайната на мъглявината Драконово яйце, предаде "Ройтерс". Двете големи звезди, намиращи се в облак от газ и прах, са загадка за учените. Едната от тях има магнитно полe, подобно на Слънцето. Спътницата ѝ обаче няма. Такива масивни звезди обикновено не се свързват с мъглявини.

Полет към необятното: Историите на първите хора, покорили Космоса (ГАЛЕРИЯ)

В този случай по-голямата звезда очевидно е погълнала по-малката си "сестра", като при това враждебно поглъщане се е формирало магнитно поле.

"Когато две звезди се сливат, може да бъде изхвърлен материал и така вероятно се е формирала мъглявината, която виждаме днес", казва астрономът Абигейл Фрост от Европейската южна обсерватория в Чили.

Компютърните симулации преди това предсказваха, че смесването на звезден материал по време на подобно сливане може да създаде магнитно поле в комбинираната звезда, родена в резултат на този процес.

Телескопът "Хъбъл": На кого е кръстена обсерваторията, която изследва тайните на Вселената (ГАЛЕРИЯ)

"Нашето проучване безспорно доказва това", коментира астрономът Хю Сана от Католическия университет в Льовен, Белгия, който е част от научния екип.

Тези две звезди - гравитационно свързани една с друга в т.нар. бинарна система, се намират в нашата галактика Млечен път, на около 3700 светлинни години от Земята, в съзвездието Норма. 

Пътешествие в Космоса: Телескопът „Джеймс Уеб”, който отвори широко прозореца към Вселената (ВИДЕО)

Драконовото яйце е наречено така, защото се намира сравнително близо до по-голям комплекс от мъглявини, известен като Бойните дракони от Ара. Звездите в Драконовото яйце изглежда са започнали да се формират преди 4-6 милиона години като тройна система - три звезди, родени по едно и също време и гравитационно свързани. Мъглявината се състои предимно от водород и хелий, но също така и от необичайно голямо количество азот, благодарение на сливането.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Теодора Славянова, БТА