Търговците на дребно се оплакаха от огромни загуби

Бум на кражбите от магазини, молове и вериги. Търговците на дребно се оплакаха от огромни загуби, а набезите на крадците са станали ежедневна практика. Търговците настояват законът да се прилага с цялата му строгост, за да се ограничат загубите.

Организирани групи от крадци обикалят молове и магазини. От Българската ритейл асоциация твърдят, че ситуацията ескалира.

Великобритания регистрира рекордните 400 хиляди кражби от магазани за година

„Като брой кражби, като сума за изминалата година, колегите от асоциацията алармираха за ръстове. Разбира се, много зависи от бранша, от размера на магазините, от цената на стоките, които продават колегите. Най-фрапантният случай е 70% ръст. Епидемия от кражби в момента се наблюдава в света”, заяви Аксиния Баева, заместник-председател на Българска ритейл асоциация.

Досега има един единствен случай на заловен и осъден крадец. Част от загубите ги плащат служителите, защото им се режат бонусите. За това търсят спешна помощ от институциите.

„Поне няколко осъдителни присъди на хора, които се занимават професионално с тази дейност, ще подейства респектиращо на останалите, които биха се изкушили да минат в тази посока. Това, което нас ни интересува, е, след като подадем сигнал, нещата да не се събират в една папка и да се остават да отлежават. Нека нещата да стигнат до края”, призова Венцислав Николов, председател на Българска ритейл асоциация.

От Сдружението на търговците призовават колегите си да подават сигнали за установените кражби.

Маскиран нахлу в заведение във Варна и го обра (ВИДЕО)

„Законът е много добре написан, ясни са наказанията, които заплашват хората, които извършват подобен род престъпления. Просто трябва да се прилагат. И ние силно вярваме, че това ще ограничи неимоверно много случаите на кражби, тъй като в момента независимо дали ще откраднеш тениска за 200 лева или скъпа дреха, или много дрехи за няколко хиляди лева, най-накрая постановлението е, че няма да се образува досъдебно производство, обявява се за маловажно престъплението и се прекратява”, коментира Аксиния Баева. 

Най-много се краде в големите търговски центрове в София, а най-често и в големи количества крадците посягат към дрехи, обувки, аксесоари и козметика.

Репортер: Катерина Грънчарова