На всеки час в страната се извършват по 1200 грабежи

Великобритания се сблъсква с рекордна за последните 30 години бедност и един от най-шокиращите ѝ признаци е ръстът на кражби в магазините. Те са се превърнали в такава напаст, че търговците наемат бивши крадци да им помагат да се справят с нея.

През миналата година са били регистрирани над 400 000 кражби в магазини, което никога не се е случвало. Но търговци казват, че това е само малка част от наистина извършените, тъй като отдавна са спрели да докладват всички. Причината е, че полицията не разследва тези, които са на стойност под 200 паунда, а повечето са точно такива.

По данни на Асоциацията на търговците на всеки час в страната се извършват по 1200 кражби. Стотици продавачи са обиждани и нападани.

„Когато бях на 13-14 години гледах на това като на престъпление, което не води до жертви. На рафта има много стоки и аз съм някой, който просто си взима една и това няма да се отрази на общността. Така ми казваха по-големите, с които тогава се мотаех. Твърдяха, че няма да имам проблеми и няма да имам досие”, споделя Фара Макнът.

Крадци разбиха витрината на магазин и задигнаха бюст на Христо Ботев (ВИДЕО)

Животът ѝ след това рязко се променя, но не заради срещата със закона, а с пострадалите от кражби.

„Не разбирах какво точно правя и не осъзнавах, че така някой ще пострада. Когато започнах да говоря със собственици на магазини, някак ми просветна. Ако магазинерът загуби много пари, ще трябва да уволни някой от персонала. Този човек трябва да плаща ипотека или наем и сигурно има деца”, каза още жената.

Така Фара се отказва от кражбите и прави компания за борба с тях. Нарича я „Хвани крадец“.

„Разходите за живот са основен проблем в Обединеното кралство. Цените растат, хората страдат. Именно затова казваме на колкото се може повече хората къде могат да се обърнат за помощ. Имаме хранителни банки, обществени хладилни камери, където хората могат да отидат и да разменят храни, или да платят малка сума, за да си напазаруват за цяла седмица или за няколко дни. Просто хората смятат, че магазините са лесна мишена и после могат да продадат откраднатите стоки със сто процента печалба”, допълни тя.

Обирджии нахлуха с краден багер в бижутериен магазин (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вече се правят дори кражби по поръчка. Младежи обикалят по къщите и питат: „Искате ли нещо евтино днес“. След което отиват в магазина, открадват го и го доставят на по-ниска цена.

За да има радикална промяна, Фара смята, че хора като нея трябва да влязат и в училищата. Да говорят с децата и да ги убедят чрез собствения си опит, че кражбите са нещо сериозно и нанасящо големи щети на обществото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase