То стана част от учебната програма след нахлуването на Русия в Украйна

В руските училища отново се провежда военно обучение след нахлуването на Русия в Украйна, предаде „Ройтерс”. То стана част от учебната програма за първи път в пост-съветската епоха, след като беше отпаднало от нея. 

В южния град Владикавказ този месец тийнейджъри в камуфлажни униформи се редуваха да стрелят с оръжия и се упражняваха в оказване на първа помощ под наблюдението на инструктори. „По-лесно е да се стреля с пистолет, а с автомат е по-трудно да се прицелиш”, каза 14-годишният Давид. Той смята, че тренировките с огнестрелно оръжие ще улеснят живота му в бъдеще.

Военната служба е задължителна за младите мъже в Русия, която води война срещу Украйна вече трета година.

Русия ще евакуира хиляди деца от Белгород

Пенсионираният вицеадмирал Сергей Меняйло, който сега е лидер на руския регион Северна Осетия, спомена конфликта в свое изявление пред младежите. Той подчерта, че обучението ще им помогне да изпълнят военния си дълг в екип, ако един ден им се наложи да се бият.

В края на 2022 г. Министерството на образованието издаде постановление, с което въведе базово военно обучение в учебната програма като част от предмет, наречен "основи на безопасността на живота". Критиците виждат в това част от нарастващата милитаризация на руското общество от началото на войната.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase