В Хайлдеберг пускат музика на живо и истории от живота на певицата

Как църквата да привлече младото поколение? Това е въпрос, който си задават в много страни. В евангелската църква в старинния германски град Хайделберг знаят отговора – Тейлър Суифт.

„Божият инфлуенсър“: Тийнейджър, починал на 15 години, ще бъде признат за светец

Именно църковни служби с музика на известната американска певица водят младите в църквата в Хайделберг. Миксът от музика на живо, но и истории от духовния живот на Тейлър Суифт привлякоха хиляди. Тя се смята за най-голямата поп звезда в света и е културен феномен в САЩ.

Тейлър Суифт превзе класацията за сингли на списание „Билборд”

„Работата е там, че като нормална църква ние привличаме все по-малко хора на църковните служби. Това е жалко, но хората имат духовна нужда, дори и да не ходят на църква. Ние от 2015 г. насам организираме служби с поп музика от изпълнители. Имахме църковна служба с Queen, с музиката на Майкъл Джексън през есента, а сега нарочно избрахме Тейлър Суифт, за да привлечем по-младите поколения. Всъщност искахме да направим служба с музиката на Лейди Гага на 12 май, такъв беше планът. В кратки срокове променихме решението си, след като Тейлър Суифт спечели „Грами“ за най-добър албум за четвърти път. Това никога не се е случвало на повечето изпълнители”, разказва д-р Винченцо Петрака, пастор на градската църква и старата градска енория Heiliggeist-Providenz.

Освен за музиката на църковната служба става дума и за човека Тейлър Суифт. „Тейлър Суифт е много интересна. Тя идва от католическа среда, израснала е в американския Библейски пояс, където религията, културата и политиката вървят много тясно заедно, а след това се еманципира, като се обявява за християнка и демократка едновременно. И това е наистина вълнуващо в нея”, казва още той. Младите хора са в църквата, но не само те. „Особено се фокусирахме върху по-младите хора, които също дойдоха. Имаше много фенове на Тейлър Суифт, особено ученички. Но също така и хората, които идват на църква в неделя, също бяха там. Голямото ни притеснение беше, че те ще останат настрана, но всички се смесиха. Имахме голямо събиране от много млади хора, фенове на Тейлър Суифт, които довоедоха майките си на службата. Имахме двойка, която празнуваше 40-ата годишнина от сватбата си. Той беше в инвалидна количка, а една жена беше с 89-годишната си майка”, обяснява пастор Петрака. Според него църквата трябва да бъде иновативна.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase