Той пристигна в залата под конвой

Софийският градски съд определи мярка за неотклонение "задържане под стража" за Евелин Банев - Брендо.

Според съда когато прокурорът е узнал, че е възможно да се проведе производство за мярката за арест по европейската заповед за арест, Банев е бил в затвора. Въпреки че първоначално съдът определи искането на прокуратурата като “нонсенс”, впоследствие реши, че е необходимо да бъде взета мярка за задържане под стража. Опасенията на състава са, че е възможно да бъде освободен преди да е приключил същинския процес. 

Евелин Банев-Брендо се предаде доброволно

От прокуратурата заявиха, че са пристигнали две заповеди от Италия и Румъния. Въпреки че Брендо е в Централния софийски затвор прокуратурата смята, че има опасност да се укрие, заради възможните хипотези да бъде освободен предсрочно и да няма достатъчно време за ново производство. Действията на Банев са характеризирани като опасни, а не е ясно и как е пристигнал в страната, допълниха от обвинението.  

Защитата на Банев заяви, че хипотезите за предсрочно освобождаване, изразени от прокуратурата, са бъдещо несигурно събитие. И още - прекъсването на наказанието е след санкция на окръжния прокурор. 

Адвокат Найденова припомни още, че на 24.06.2024 г. Брендо се е предал доброволно на органите на ГДИН. Още същия ден СГП е привела в изпълнение наказание от 6 години лишаване от свобода. Същият ден Банев е депозирал молба за кумулиране на присъдите от Италия и Румъния, по които има общо 30 години лишаване от свобода.

По-рано Брендо беше доведен в съда на улица “Черковна” с конвой от два буса на съдебна охрана. 

Евелин Банев поиска от съда да изтърпи у нас присъдите си от Италия и Румъния