Хипотезите, че той е бил отдавна в страната все повече се доближават до вероятността

Само ден след като Евелин Банев-Брендо се предаде, той изпрати искане до съда да изтърпи в България и присъдите му от чужбина. Все още не е ясно защо избра точно 24 юни и защо точно София, за да приключи дългогодишното си бягство от правосъдието.

В сряда беше внесена в съда третата молба от адвокатите на Банев с искане той да остане в затвор у нас и да изтърпи наказанията си от Италия и Румъния. Той е правил подобни искания през 2021 г. и 2022 г. Тогава обаче съдът отхвърля исканията, защото не е ясно дали Евелин Банев-Брендо се намира на територията на Европейския съюз.

Хипотезите, че Евелин Банев е бил отдавна в страната все повече се доближават до вероятността.  „Вероятността той да е бил в България дълго време е доста голяма. Другият проблем, който възниква, ако не е бил в България, къде е бил? И третият - как е влязъл?”, заяви експертът по сигурност Милен Иванов.

Евелин Банев-Брендо се предаде доброволно

Този въпрос все още търси своя отговор. От МВР заявиха, че започват проверка. „МВР още прави проверка за Ангел Галев. Проверката няма как да даде резултат, ако системата е манипулирана умишлено”, обясни той.

Възможно е Банев да е преминал зелена граница. „Нашата граница не е една непрекъсната ограда. Има много места, където човек може и да не разбере, че пресича граница. Тези места съществуват и не е необходимо човек, който иска да влезе, без да се разбере от официалните власти да се разбере, да минава през официалните ГКПП”, допълни Иванов. 

Иванов не коментира дали е възможно голяма част от издирваните да се окажат в собствените си къщи. „Реално погледнато вкъщи е безопасно, тъй като в голяма част от другите граници има биометричен контрол, който не зависи от документите”, посочи той.

От Софийския градски съд разпространиха информацията, че вече адвокатите на Банев са поискали да излежи в затвор в България всичките си присъди.

„Много е важно, че Банев смята българските затвори за сигурно място. Това е голям плюс за Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. Ще видим дали не се е излъгал”, каза Иванов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase