Той беше обявен за международно издирване

Обявеният за международно издирване Евелин Банев, по прякор Брендо, се е предал доброволно тази сутрин около 7:30 часа. Това съобщиха от МВР. Според източници на NOVA Банев се е появил пред Централния софийски затвор. Полицията го предаде на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". След това той е бил настанен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, като за начало на изтърпяването на присъдата е зачетена днешната дата.

САМО ПО NOVA: Има ли украинско гражданство Брендо

Припомняме, че Евелин Банев, по прякор Брендо, изчезна малко, след като получи 6 години затвор за пране на пари. През 2018 година той беше обявен за международно издирване от българските власти, които не го откриха на адреса му, за да го отведат в затвора. Още тогава Румъния го издирваше заради 10-годишна присъда за наркотрафик, а в Италия го чакат 20 години затвор отново заради дрога по аферата "Кокаинови крале". 

„В момента се извършват процедури по установяване и съответно превеждането му да изтърпи присъда в затвора в град София. Лицето е обявено за издирване с международна бюлетина през 2018 година. Той ще търпи именно тази 6-годишна присъда, заради която е обявен за издирване, при първоначално строг режим”. Това коментира министърът на правосъдието Мария Павлова.

Няма данни Брендо да е присъствал лично по време на заверката на документа в с. Тлачене

По думите на Павлова „най-вероятно той ще бъде предаден на Италия или на Румъния, където също има влезли в сила присъди”. „През годините неговите защитници на няколко пъти са подавали молба да му бъдат акумулирани присъдите и той да изтърпи едно общо наказание в България. Предполагаме, че и този път ще постъпи такава молба. Последното произнасяне на Апелативния съд в София е, че молбата на защитниците му се оставя без разглеждане и не се образува дело, тъй като лицето не е установено на територията на България и не е редовно призовано. Към момента това основание е отпаднало. Предполагаме, че отново ще бъде образувано такова дело и най-вероятно ще има произнасяне на съда по отношение на акумулиране на присъдите”, обясни правосъдният министър. И допълни, че ако съдът се произнесе – Банев ще изтърпи едно общо наказание в България.

Журналист за Брендо: Той не беше типичен представител на ъндърграунда

Павлова подчерта, че „лицето е било за международно издирване и се предполагало, че не пребивава на територията на страната”. „Не сме били уведомени предварително, че той възнамерява да се предаде в днешния ден. И за нас донякъде беше изненада. Служителите на двете дирекции – Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция „Охрана”, реагираха своевременно и лицето в момента се намира в Съдебната палата. Предполагаме, че до обяд ще бъде приведен в затвора. Предстоят му и медицински прегледи, преди да бъде въдворен в затвора”, заяви правосъдният министър.

„Тази сутрин в 7:30 часа Евелин Банев се яви на входа на Софийския затвор заедно с адвоката си. Той беше с лична карта с изтекъл срок. Има да изтърпява присъда от 6 години лишаване от свобода”. Това обясни на брифинг директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков.

По думите му след освидетелстването на Банев в МВР болница той ще бъде въдворен в затвора. „Колегите са предприели всички действия по установяване на вероятните начини, по които Банев би могъл да влезе в България – дали е бил с фалшиви документи, или е преминал през „зелена граница”, подчерта Илков.

В България ли е Брендо: Заверил пълномощно за адвокат във врачанско село

Той допълни, че „колегите не са разговаряли с Банев, тъй като върви дългата процедура по настаняването му в затвора”.  Попитан има ли някаква информация защо Евелин Банев е избрал точно този момент да се предаде, директорът на ГДНП отбеляза: "Не можем за толкова кратко време да направим нашите анализи. Това можем да го кажем на малко по-късен етап, след като съпоставим всички данни, които имаме от неговото издирване в последните 6 г. Местата за лишаване от свобода са доста подходящи някой да се укрие, така че да не бъде достигнат от враговете, с които има някакви неуредени взаимоотношения. Но не можем към момент ада кажем, че това е причината за неговото предаване". 

От Софийска градска прокуратура поясниха, че Евелин Банев е признат за виновен за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия е участвал в организирана престъпна група заедно с още две лица. Групировката е извършвала финансови операции (внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в банки в чужбина към Република България за кредитиране на дейността на „ПФЮ“ АД) с пари, за които знаели, че са придобити чрез незаконен трафик на наркотични вещества в големи размери. 

Наложено му е наказание лишаване от свобода за срок от 6 години при първоначален строг режим в затвор. С присъдата съдът е зачел и приспаднал предварителното задържане на осъдения.

В Софийска градска прокуратура е образувана присъдна преписка на основание получената ефективна присъда. Наблюдаващият прокурор е предприел необходимите действия за изпълнение на присъдата. Осъденият не е установен на територията на Република България. Обявен е за общодържавно издирване, издадена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, посочват от държавното обвинение. 

Калин Стоянов: МВР проверява дали Брендо е засичан във Врачанско

През 2021 г. и 2022 г. осъденият е подал молби до СГС на основание Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода, с които иска да се признаят и приемат за изпълнение в Република България постановени спрямо него съдебни актове, с които му е наложено наказание лишаване от свобода от компетентните съдебни органи на други две държави, които членуват в Европейския съюз – Румъния и Италия. И двете молби на осъдения са оставени без разглеждане, защото молителят не се е намирал на територията на Европейския съюз, каквото е изискването на специалния закон, допълват от прокуратурата. 

На 24.06.2024 г. осъденият се е явил доброволно за изтърпяване на наказанието. След установяване на самоличността и провеждане на административни процедури той е настанен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, като за начало на изтърпяването на присъдата е зачетена днешната дата, подчертават от прокуратурата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase