Екипът ни разполага с официален отговор от Държавната миграционна служба на Украйна

Само по NOVA - развръзка около казуса Евелин Банев-Брендо. Екипът ни разполага с официален отговор от Държавната миграционна служба на Украйна. Оттам казват, че Банев не е подавал заявление за придобиване на украинско гражданство. Наличието на такова гражданство е мотивът, заради който екстрадицията му в България може и да не се случи.

Мистерията около украинското гражданство на Евелин Банев-Брендо се задълбочава. По казуса екипът на NOVA работи с колеги от Украйна. След наше запитване от Държавната миграционна служба в Киев обявиха, че Евелин Банев никога не е подавал заявление за придобиване на украинско гражданство.

„Това е официален документ от украинските власти. Този отговор поставя под съмнение твърденията, които се разпространиха в медиите, че Банев е придобил украинско гражданство и поради това съдът е отхвърлил молбата за неговото екстрадиране”, заяви Людмил Рангелов, адвокат по наказателни дела.

Съдът в Киев остави Евелин Банев – Брендо в ареста

Всъщност официална информация от българските власти на какъв етап е екстрадицията на Банев засега няма. По неофициална информация въпросът ще бъде ли екстрадиран Брендо все още не е решен от украинския съд. Потърсени за коментар, от българската прокуратурата заявиха за NOVA , че на този етап не разполагат с допълнителни данни.

„Аз допускам, че по-голяма вероятност има мярката му за неотклонение задържане под стража да не е уважена, защото в информацията за украинското гражданство се твърдеше, че той го е придобил чрез миграционната служба в гр. Житомир, което изглежда доста несериозно”, заяви адвокат Людмил Рангелов.

А процедурата по придобиване на гражданство е дълга и сложна, припомнят юристи.

„Такова определяне на един човек като гражданин на дадена държава да бъде извършвано от областни поделение на миграционната служба изглежда несериозно. Напълно възможно е той да няма такова гражданство”, обясни адвокат Рангелов.

Брендо беше задържан след 3-годишно издирване в Украйна в началото на септември заради оранжерия с канабис. Той е търсен заради присъди у нас, в Италия и Румъния. В България Брендо е осъден на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.