Това е престъпно бездействие на институциите, коментира авторът на разследването Мариета Николаева

Тонове опасни химикали изчезнаха от складове в Перник. Журналистът Мариета Николаева и операторът Йордан Илиев потърсиха отговор на въпроса кой допусна токсични отпадъци да останат без надзор в продължение на четири месеца? Коя институция не си свърши работата?

Специално пред NOVA говорят бивши служители на фирмата, собственик на опасните химикали. Единият от тях получи заплаха в хода на разследването ни. Атаки и опит за дискредитиране имаше и към екипа ни.

„Това е престъпно бездействие на институциите. Говорим за много тежки химикали, опасни за живота и здравето на хората. Правени са едни проверки, изпуснат е контролът. Нашето разследване установява, че 4 месеца тези опасни отпадъци са оставени без надзор в един разбит склад, с отворена врата. Влизали са и си излизали хора. Този случай се разкрива случайно. Двама души са заловени с раница с живак”, разказа Мариета Николаева.

По думите ѝ единствено РИОСВ са се съгласили на интервю. „От Прокуратурата, към която имахме много въпроси, изпратиха писмено становище от една страница. Нашата информация е, че в този склад е имало 85 тона опасни киселини и основи. И в момента там има минимално количество химикали. Тоест те са изнесени нерегламентирано. Собственикът би трябвало да е уведомен, ако са унищожени. Следващият въпрос е какво правят тези химикали в този склад”, каза Мариета Николаева.

 „Тук не говорим за печалба, а за фирма, която е имала разрешително до някое време за опериране с отпадъци и за складове, които те наемат. В един момент настъпва разрив в отношенията и на фирмата е отнет лицензът за работа с отпадъци. Според собственика и бивши служители, които имаме записани, им е отказан достъп до тези складове. Идеята била те да бъдат изчистени, за да се ползват за други цели”, обясни журналистът.

Откриха изоставена раница с разлят живак в Перник

В края на май в пернишкия квартал „Тева” е открита раница със съмнително съдържание. Това съобщават от местната полиция на 29 май. Сигналът е подаден от местни жители. В изоставената раница имало две бутилки. От едната било изтекло вещество. Проверката показала, че това е живак.

Разследването стига до двама души, които живеели под наем наблизо. Вече няма и следа от тях, установи проверка на NOVA. Те водят органите на реда до складове в покрайнините на града. Там са открити над 200 кг живак. Мястото е ползвано за съхранение на опасни отпадъци в последните близо 10 години, за което е имало и разрешителни. До едно време...

„Оттук започват многото въпроси, които изникват не само у мен, а и у всички мои съграждани - как може да се даде разрешително на фирма да съхранява опасни отпадъци? Говорим за цялата  Менделеева таблица в една барака. Назад във времето покривът е текъл, счупени са прозорците, никой не знае как е охранявано мястото”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Халетата са наети от специализирано дружество за дейности с отпадъци. Адресът на фирмата е в София. Тя има разрешително за тази дейност от 2013 г. Проверявана е 17 пъти, твърдят от РИОСВ. „Актовете са шест на брой, с шест издадени наказателни постановления”, обясни Ина Цветанова, главен експерт в РИОСВ-София.

Община Перник: Фирмата, в чийто склад откриха живак, е имала разрешение за работа с отпадъци

Лицензът на фирмата е отнет през 2022 г. Но химикалите са останали в складовете. „Аз продължавам да работя, но спазвам изискванията. Не бива да изоставям складовете. От тях само е вадено и унищожавано. Така ли да оставя складовете? На хора, които нищо не разбират? Многократно уведомявах министерството, но те ми казаха, че това не е тяхна работа”, обясни пред NOVA Атанас Калев, собственик на фирмата. 

„След отнемането е имало период на обжалване на решението за отнемане на разрешителното. И то се потвърждава през месец декември 2023 година”, обясни Ина Цветанова.

Междувременно в края на миналата година настъпва разрив в отношенията между собственика на фирмата с отпадъците и собствениците на наетите халета. Бивши служители от фирмата твърдят, че достъпът им до химикалите е бил спрян. Д-р Бистра Соколова е инженер химик с дългогодишен стаж. Твърди, че докато са имали достъп, лично тя е осъществявала ежедневен контрол.

„Всеки ден ходехме, това са складове, които трябва да се наблюдават. Едно счупване може и експлозия да предизвика. Намерихме складовете с верига и сменени катинари. Обадихме се веднага на собственика на фирмата и Второ районно, за да алармираме, че нямаме достъп, за да се знае, че някой друг е поел отговорност”, каза Соколова.

„Собствениците на складовете ни забраниха достъп, както и на самата фирма. Искат да ги ремонтират и да ги дават на други лица”, заяви Николай Борисов.

На практика опасните химикали остават без необходимия надзор, тъй като фирмата-собственик няма достъп, твърдят вече бившите служители. От документ, с който разполага екипът на NOVA, се вижда, че собственикът на фирмата уведомява институциите за това през януари тази година.

Евелин Банев-Брендо се предал заради заплаха за живота му?

„В следствие на дейностите, извършвани от „НИГ БГ” ООД, халето беше разградено и намиращите се там химикали остават без надзор. С гореописаното Ви информирам, че „Екома” ЕООД не може да носи отговорност за всички бъдещи последствия, нарушаващи екологичното законодателство на Република България”.

„Извършени са проверки на място на самата площадка, за да се установи дали това наистина е така. Установиха, че на площадката се съхраняват химикали. Дадени са предписания, съответно те не са изпълнени. Това е констатирано от последващите проверки. Предписанията са да бъдат почистени отпадъците и да бъдат предадени на лицензирана фирма”, заяви Ина Цветанова. И докато РИОСВ казват, че е задължение на собственика да транспортира и неутрализира химикалите, той подчертава, че няма как да стане това, тъй като не е имал достъп до тях. Липсата на ангажираност и контрол води до това, че близо четири месеца – от края на декември до април, опасните химикали остават без надзор, това установи разследването на NOVA. По наша информация задните врати на складовете са били отворени и достъпът – свободен.

РИОСВ твърдят, че са уведомили прокуратурата на 5 април. А в писменото изявление на районната прокуратура в Перник, откъдето отказаха интервю с екипа ни, сигналът на регионалната инспекция не е посочен като причина за вземането на мерки. Твърдят, че е образувано досъдебно производство на 22 април. В същото време, обаче случаят става известен в края на май, когато е открита раницата с живак. Разминаванията между институциите са очевидни.  

„Всичко започна,  след като заловиха  двама души в един от  кварталите ни да се разхождат с живак.  Полиците реагира  мигновено, бяха съдържани,  оттам тръгна вече самото разследване”, заяви кметът Владимиров.

Решение на казуса има, но операторът на площадката не е предприело вменените му от закона действия”, каза Ина Цветанова.

Повдигнаха обвинение на мъж, прострелял полицай с пушка

Така месеци наред опасните химикали са били без надзор. „В момента голяма част от материалите липсват, имам снимки. Липсват киселини, основи, цианиди, които са опасни за хората”, заяви Николай Борисов.

„Моите подозрения са, че с цел да ги изчистя по бързо, просто някъде са заровени или изхвърлени. Трябва да се намерят. А прокуратурата лъже, че всичко е намерено.Това е огромно количество, а те споменават само за живака. За другото нищо не се споменава. Говорим за сярна киселина, цианид, цялата Менделеева таблица. Това и за престъпление може да се използва”, допълни Борисов.

„Това са амоняци, това са киселини. Всичко, което попие в почвата, след него не остава нищо”, каза Бистра Соколова.

Екипът на NOVA разполага със снимки от складовете. Снимките от края на миналата година и от края на март показват голяма разлика в количеството. От РИОСВ потвърдиха информацията, че е установена съществена липса на химикали.  

Ако липсващите химикалите са били изнесени с цел да бъдат унищожени, собственикът им би трябвало да бъде уведомен. Но нито той, нито РИОСВ обаче имат такива данни. Атанас Калев заявява, че не е уведомен химикалите да са унищожени. 

По случая работят екип от следователи от Националната следствена служба. Разследването е за престъпления против народното здраве и против околната среда. То се ръководи от районната прокуратура в Перник. От там отказаха среща с екипа ни и ни изпратиха писмено становище, с което не ни дадоха възможност да зададем важни и уточняващи въпроси. В писмото се споменава само живак. Но от снимките и думите на бившите служители на фирмата става ясно, че има и други опасни химикали.

„След събрани достатъчно доказателства в Наказателно-процесуалното качество на обвиняеми са привлечени две лица за отчуждаване на отровни вещества – метален живак с висока чистота (99,99%), в складовото помещение в гр. Перник. На обвиняемите е наложена мярка за неотклонение „гаранция в пари“.

От съобщението не става ясно кои са обвиняемите по случая. Липсват дори техни инициали. Екипът на NOVA потърси Георги Славенин. Според Търговския регистър, той е един от управителите и притежава най-голям дял във фирмата, собственик на складовете.

Първоначално приема идеята и поканата ни за интервю. Но в уговорения ден спира да отговаря на обажданията ни. Казва, че не желае да коментира, докато тече разследване. Николай Борисов пък каза, че е бил заплашван.

„Темата на NOVA”: Мишена: Деца в мрежата

Два дни по-късно до ръководството на телевизията и на пощата на отдел „Новини” е получено писмо от господин Славенин с настояване журналистическите действия по разследването да бъдат проверени. В писмото се твърди, че му е причинен „силен стрес, унижение и притеснение“. Също така, че спрямо него „буквално използвайки физическа сила” му е попречено да се качи в колата и е била дърпана вратата на автомобила.

Опасните химикали, или остатъците от тях все още се намират в складовете. РИОСВ твърдят, че са правили замервания, взети са и проби от почвата. Но еднократно. А от пернишката  прокуратурата твърдят: „Предприети са действия за обезопасяване и запечатване на склада, в които са се съхранявали отровни вещества, установено е местонахождението на изнесени такива и същите са иззети”.

Перничани се надяват час по-скоро липсващите химикали да бъдат открити. А останалите в склада - да бъдат изнесени оттам. 

Гледайте във видеата.