Педофилите стават изключително агресивни и изобретателни, казват експертите

Знаете ли с кого общува детето ви в интернет? Следенето не е добър вариант. Но неглижирането е абсолютно нежелателно, казват психолози. Защото именно дефицитът на внимание прави детето много удобна жертва на педофилите. А те напоследък са изключително агресивни и изобретателни, изнудват и манипулират подрастващите, казват експертите.

От Националния център за безопасен интернет отчитат рекорден ръст от 100% на педофилските атаки от началото на годината. Неофициалните данни са в пъти повече, защото не всички деца съобщават, че са направени опити за контакт с тях. Но официалните показват, че педофили атакуват по 366 деца в интернет всеки ден.

Повдигнаха обвинение на адвокат за блудство с непълнолетни момчета

Сигнали на наши зрители водят екипа на NOVA в град Твърдица, Сливенско. Твърдението – полицай закача малолетни и непълнолетни момичета в социалните мрежи. И не само. Градът е малък и мълвата бързо се разнася. Уговорката ни е на срещата да присъстват освен подателите на сигналите, и потърпевши – момичета и техните родители. В уговорения ден и час обаче на срещата пристигат само младежите, подали сигнала. Потърпевши - няма.

„От страх от родителите. И родителите се притесняват от властта. И всеки се е обвързал с всеки по някакъв начин”, казва Росен.

„До преди 48 часа всички бяха с нас, но явно разбутахме там където не трябва", казва друг от младежите, подали сигнала. 

По думите им 35-годишният служител от местното районно редовно търсел контакт с малолетни и непълнолетни момичета в интернет, по чатове. Закачал се с децата и извън социалните мрежи, под чадъра на служебното си положение, твърдят те.  

„След вечерния час, събират личните карти, казва им да се прибират, след което преследва момичетата, на които е събрал личните карти”, казват младежите.

„Масово са казвали момичетата, че ги спират при рутинна проверка, докато са на пътя. Искат им личните карти за проверка. Той ги намира в социалните мрежи няколко минути по-късно. И непълнолетни, и малолетни момичета. Наистина има всякакви момичета, които са потърпевши от този полицай”, твърдя подалите сигнала.

Така на момчета им хрумва идеята да разобличат полицая. Създават фалшив профил на дете с 1-2-34 години по-голямо от това дете, с което влиза в диалог. Комуникацията се задълбочава и полицая изпраща неприлично видео, на финала на което показва и лицето си. Това е качено в социалните мрежи и сваляно на няколко пъти заради нецензурното съдържание.

За коментар търсим местната полиция. Оказва се, че Областната дирекция на полицията в Сливен се е самосезирала и е започнала проверка, става ясно от тяхно съобщение с дата – денят, в който екипът ни пристигна в Твърдица.  „Във връзка с тиражиране в социалните мрежи и постъпили запитвания в ОДМВР-Сливен е започната проверка, касаеща видеоклип със смущаващо съдържание и с евентуалното участие на полицейски служител от Районното управление в град Твърдица”, съобщават от ОДМВР. В съобщението пише, че официални жалби и сигнали не са постъпвали. И призовават за съдействие.

От районното в Твърдица отказаха среща с екипа ни. Дни по-късно служителят беше временно отстранен, а разследване започна и дирекция „Вътрешна сигурност”. Полицаят  работи в системата от 4 години. Той е 35-годишен, несемеен. Не успяхме да го открием на адреса му.

Дали шокиращите твърдения са истина, ще установи проверката. Засега разследването потвърждава фактите, научихме от наши източници. Разполагаме с част от комуникациите, които бяха потвърдени в телефонен разговор с нас и от едно от момичета, общували с него. Но те искат да останат анонимни.

Разбиха голяма мрежа за педофилия в Сърбия, сред жертвите има 3-годишни деца

Никак не са редки случаите, в които децата премълчават, че са станали жертва на педофилска атака, признават експертите. Макар и той да е непознат и анонимен. И техният реален брой не е ясен.

Тя е извън статистиката. На 16 е и вече знае как да реагира. Откакто е в социалните мрежи, десетки, дори стотици пъти е ставала обект на педофилски атаки.

„Пишат ви определени лица или с изкуствен профил, или без профилна снимка, започват да си пишат с теб, и лъжат за възрастта си, или почват да те питат как си, може ли да види как изглеждаш, започват да пишат колко си прекрасна, и когато си на по-малка възраст, това ти влияе. Лично на мен са ми пращали голи снимки, веднага съм ги блокирала”, разказва момичето, което остава анонимно.

И въпреки че в повечето случаи децата премълчават, данните от подадените сигнали на горещата линия са шокиращи. От Националния център за безопасен интернет отчитат рекорден ръст от 100 процента. Специално за NOVA беше изготвена статистика, според която само за първите три месеца на тази година на горещата линия са подадени 33 000 сигнала, че деца са станали мишена на сексуална онлайн експлоатация. Това означава 366 деца всеки ден. За цялата минала година те са били 46 000. 

„Това, което ни прави впечатление, е, че след COVID стават все по-агресивни, надменни. Ако преди са били по-внимателни, сега са изключително директни и разчитат на това детето бързо да се поддаде и му искат гола снимка. Атакуват децата навсякъде, където имат възможност. В социални мрежи в популярни игри се представят за техни връстници и играят с тях”, обясни Антоанета Василева, координатор на НЦБИ.

„Създават фалшиви профили в социални мрежи или в сайтове за игри. Започват комуникация на обикновени ежедневни теми, споделят, че и те имат проблеми. Добри манипулатори са. Приканват да изпрати снимка на новия си телефон, на маратонки. Следват няколко такива разговора, не бързат, първо се сближават”, обясни ст. комисар Владимир Димитров, директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП.

„Всички платформи за игри са обект. Те играят с тях, правят се на деца. Много често там те намират и по-малки деца и ги подлъгват, включително и с подаръци.  Ще ти дам там различните неща, които децата събират в игрите”, казва Антоанета Василева.

Атакуват предимно малолетни.  

„Жертвите са 9-12-годишни, предимно момичета, има и специфична част, които се интересуват от момчета, 10-12 годишни”, обясняват ст. комисар Димитров.

Дефицит на внимание у дома и любопитство съм темите табу правят децата най-удобните жертви, казват психолози.

„Най-лесна плячка на педофилите стават децата, които не получават внимание от своите родители в дома си”, обяснява  Аделина Тодоровска, психолог.

„Малко по малко разговора стига дотам – ще свалиш ли тениската, ще свалиш ли сутиена. Ще се учудите колко лесно се поддават децата. Те имат илюзорно чувство за сигурност, защото обикновено това се случва късно през нощта, родителите са заспали”, казва Василева.

Спечелили доверието им, педофилите започват да изнудват детето.

„В един момент когато детето покаже своя снимка по бельо, започва изнудване -  ако не ми пратиш снимка без сутиен, без бельо, ще я изпратя на родителите ти, ще дойда, ще те заколя, ще те нараня, и детето влиза в омагьосан кръг и с месеци праща такива снимки и видеа”, обяснява ст. комисар Димитров.   

Тези снимки, освен за задоволяване на извратените интереси на педофили, се търгуват в интернет. Проверката ни установи, че в някои от каналите има обособени педофилски групи, в които се разменят голи снимки на деца. Търгува се и с брутални сцени със сексуална експлоатация на деца.  

„Сцените са буртални, отвратителни сцени на насилие над деца, дори на няколко месечни бебета”, казва ст. комисар Димитров.

Няма данни към момента подобни видеа да са заснемани в България. Специален софтуер в отдел „Киберсигурност” в ГДБОП засича от кой IP адрес се сваля детско порно. Всяка седмица антимафиотите задържат поне по един педофил в страната.   

„Няколкостотитин уникални IP адреса в България постоянно свалят подобно съдържание, предполагаме, че има няколко стотин педофила”, обясни комисар Димитров.

Педофилите са предимно мъже, рядко – жени. В трудоспособна възраст са. Предимно несемейни. Но, има и такива със собствени деца. Сред арестуваните за педофилия има и хора с висок социален статус и престижни професии.

„Огромна част от тях не разбират, че това е престъпление, интересуват се от подобни материали, свалям го, случайно и го изтрих веднага, но обикновено, когато им изземе телефоните намираме хиляди снимки и видеа”, каза комисар Димитров.

Изключително редки са случаите, в които педофилът извежда жертвата си извън виртуалното пространство и се срещат на живо, твърдят от ГДБОП.   

Ключова роля има семейната среда и здравата връзка между дете и родител, казват психолози.

„Детето в пубертета влиза във връзка със света през ценностите, които са изградили родителите в него. Така че ако има стабилност в свързването между родители и деца, има по-голям шанс да се контролира едно такова зловредно влияние. Залага се на това,  какво ние сме възпитали в децата си. И на това как ние контактуваме с тях и дали те в случай на усещане за заплаха  ще се обърнат към нас  или ще се доверят сляпо на един човек,  който ще злоупотреби с тях”, казва психологът Аделина Тодорова.  

Експертите препоръчват да се инсталират програми за родителски контрол.   

„До 11-12 години смятаме, че е добра идея, по преценка на родителите, да имат, да инсталират,  на всички устройства на децата, лаптоп, таблет или телефон, родителски контрол. Има най-различни програми за родителски контрол”, казва Антоанета Василева.

Разговорите  и задоволяването на любопитството у дома биха предотвратили търсенето на отговори навън. И рискът те да бъдат дадени именно от хора с нездрави и извратени намерения.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase