Според него този проект ще бъде опасен за България и даде за пример случващото се в Япония...

"Ситуацията продължава да бъде изключително обезпокоителна, защото сегашното правителство се държат като хора, които все едно си купуват колело, а това е ядрена централа".

Това каза пред БНР Мартин Димитров, лидер на СДС и съпредседател на "Синята коалиция".

"Усещам, че се бърза много да се подпише за "Белене". Явно са поети ангажименти към Русия, които никой няма доблестта да си ги каже и които не са за казване", заяви Димитров.

По думите му подобни решения трябва да се взимат от парламента и лично от премиера. Не може директорът на НЕК да подписва и да се чуди цялата държава защо е подписал, подчертава Димитров.

"Ще бъдат приети нови стандарти за сигурност на ЕС и тогава може да се окаже, че "Белене" не е готова за тях. Ако тогава "Белене" вече е в строеж това ще бъде много глупава ситуация", смята синият лидер.

"Министър Трайков, притиснат от журналисти, призна, че цената на "Белене" ще бъде най-малко три пъти по-висока от цената на "Козлодуй". При това положение премиерът да казва колко ще е евтин токът от "Белене" е абсурдно и несериозно", на мнение е Мартин Димитров.

Според него този проект ще бъде опасен за България и даде за пример случващото се в Япония. "Ако не успеем да го спрем, оставяме го на нашите деца, за този проект ще бъде търсена отговорност от поколенията в България", допълни Димитров. /БГНЕС