В Сирия Москва ще разположи зенитно-ракетен комплекс C-400 "Триумф"

 

Русия очевидно е решена да покаже истинската си военна мощ в Сирия.

Руските сили в Сирия ще разположат в базата си зенитно-ракетен комплекс C-400 "Триумф". Установката няма аналог по света, не пропуска дори "невидимите" самолети "Стелт". Комплексът позволява едновременно да се стреля по 36 цели със 72 ракети.

Към руските сили в Сирия добавяме и бомбардировачите Су-34, които са оборудвани със специална система, позволяваща самолетите да обменят помежду си координатите на определена цел и да я атакуват.

Русия разполага и с ракетния крайцер "Москва", способен да унищожи всяка въздушна цел, потенциално опасна за руската авиация.

Целта на цялата тази военна мощ е да ликвидира клетките на ИДИЛ. 

Руските авиационни сили в региона са разположени в базата "Хмеймим", а военноморската мощ - в "Тартус". Координацията се осъществява в координационния център в Багдад.

Турция от своя страна също иска да освободи границата си със Сирия от ИДИЛ. Турците разчитат на авиацията си и по-конкретно на изтребителите F16.

Освен борбата с ИДИЛ, те търсят още нещо - силно противопоставяне срещу силите на Башар Асад и кюрдската общност. Тя наброява над 20 милиона души и отдавна желае някаква форма на автономия.