Нови доказателства се появиха по време на днешното заседание

Съдът остави в ареста младежа, обучавал се в тероризъм

Специализираният съд заседава по делото срещу тримата сирийци, обвинени за това, че са опитали незаконно да преминат от България, през Турция за Сирия. Целта им била да се включат в редиците на бойците от "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя".

Чужденците бяха заловени в началото на годината край Свиленград на път да прекосят българо-турската граница. В телефоните им били намерени снимки на терористи, както и мобилни съобщения, доказващи намеренията им. Едно от тях гласи: "Идвам при теб и умирам преди теб".

На днешното заседание се появиха нови доказателства, сред които пет мобилни телефона, които са били открити в килията на тримата сирийци в затвора. Предстои да се разбере какви е било съдържанието вътре в телефоните, както и по какъв начин те са попаднали в затвора.

Междувременно съдът разпитва и свидетел по делото. Той е служтел на ДАНС, който разказва, че е получил информация за тримата сирийци още през февруари и после се срещнал с тях непосредствено след като били заловени в опит да преминат българо-турската граница. Той е прегледал мобилните им телефони и твърди, че на тях е видял техни снимки с огнестрелни оръжия и пропагандни материали на ИДИЛ.