21-годишният Иван Захариев е обвинен, че искал да се присъедини към ИДИЛ в Сирия

Специализираният апелативен наказателен съд не пусна от ареста Иван Захариев, обвинен подготовка за тероризъм. Съдът прие и психиатричната експертиза. Тя сочи, че той е в състояние да разбира значението на извършеното и може да ръководи постъпките си. Интелектът на Иван Захариев е над средния.
 

По темата

На 22 септември стана ясно, че 21-годишният Иван (Джон) Захариев е задържан при съвместна операция на ДАНС и СДВР по подозрения, че е радикализиран ислямист. Арестът е извършен два дни преди това в София.
 
Спецсъдът го остави за постоянно в ареста. 21-годишният мъж е с двойно гражданство - българско и австралийско. Според прокуратурата от няколко месеца в България той се подготвя, за да се включи в редиците на ИДИЛ на територията на Сирия.
 
Разследването е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, като са използвани и специални разузнавателни средства. Установено е, че той е контактувал чрез интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям. Мъжът е пътувал веднъж до Сирия и започнал да се самоподготвя за включване в редиците на ИДИЛ, като се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в столицата и страната.

 
Прокурори, агенти на ДАНС и специализирани екипи за задържане при СДВР са извършили множество претърсвания и изземвания. При тях са открити и иззети множество вещи, сред които екстремистка литература. Мъжът е привлечен като обвиняем и е дал обяснения, но не се признава за виновен. Още тогава от прокуратурата обещаха разследването да приключи в максимално кратки срокове.

Какво каза бащата на 21-годишния Иван Захариев пред медиите - вижте във видеото.