21-годишният младеж остава в ареста

По темата

 

21-годишен мъж беше арестуван по подозрение в тероризъм. Според службите той се е обучавал в стрелба, най-вече с автомат.

Иван Захариев е арестуван при съвместна операция на Спецпрокуратурата, ДАНС и СДВР преди 2 дни. Оказва се, че е следен два месеца. От СРС, социални мрежи и свидетелски показания става ясно, че е посещавал тайна квартира в Сирия, където се е обучавал да борави с оръжия и че е симпатизирал на терористични организации. 

Самият той отрича, приел е исляма на 18-годишна възраст, а преди няколко месеца твърди, че се е отказал от тази религия и дори е спорил с висши имами по принципни религиозни въпроси. Той е дете от смесен брак - баща му е българин, а майката австралийка от виетнамски произход. Досега не е живял в България.

При обиск в дома на 21-годишния мъж били открити доказателства, че се обучава за терорист и му е повдигнато обвинение за боравене с огнестрелни оръжия. Обучавал се, за да участва в терористични актове.

„Доказателствата са наистина много. Намери се религиозна литература, много свидетели са разпитани. Има назначени и изготвени, както се обсъди на съдебното заседание експертизи. Предстои работа”, обясни прокурор Станкова.

Признанията на Иван, че е бил в Сирия също са част от доказателствата. Затова и съдът го остави в ареста. Бащата на Иван обаче твърди, че не знае за посещение на сина си в Сирия, а само в Турция, където синът му помагал на сирийски бежанци, но с хуманитарна цел.

„Много мило дете, много е любезен. Аз го обичам безкрайно и всичко това, което се говори тук, е абсурд”, казва Светлозар Захариев – баща на Иван.

Сред доказателствата са и свидетелски показания, че е посещавал стрелбищни комплекси у нас с цел обучение.

„По тази логика всеки, който ходи в такива комплекси трябва да е много внимателен и много внимателно да си мери думите какво споделя, тъй като той дори бил споделил, че не може да се концентрира върху мишените, защото си представя да кажем, че срещу него стоят живи хора”, обясни Светослав Тончев, служебен защитник на Иван Захариев.

Съседите на семейството разказват, че у тях често идвали мъже на гости, но говорели на български.