Такава стъпка би повишила безработицата, смята икономист

Ако минималната работна заплата у нас стане твърде висока, това може да увеличи нивото на безработицата, защото някои предприятия ще фалират. Това заяви за "Събуди се" икономистът Лъчезар Богданов. 

България - с най-ниска минимална заплата в ЕС КНСБ: Доходите се увеличават, но не и благосъстоянието на българина ПРЕДИЗБОРНИ ОБЕЩАНИЯ: ГЕРБ предлага 1500 лв. средна заплата

Той коментира предложението на министри от седем държави-членки на Европейския съюз, които по-рано се обявиха за въвеждане на минимална европейска заплата във всички страни-членки.

Минималната работна заплата в България е 460 лв, което се равнява на малко повече от 235 евро. И изглежда наистина примамливо на пръв поглед да я изравним или поне – доближим с тази във Франция от 1480 евро. Или с тази в Германия, която също е близо до 1500 евро на месец. Дори в съседна Гърция минималноти месечно възнаграждение е повече от два пъти по-високо от това у нас – ако го пресметнем в лева – то възлиза на 1360лв. Най-близо сме до Румъния, в която минималната заплата се равнява на 321 евро.

Как минималното възнаграждение може да бъде изравнено в 28-те страни-членки на съюза? Полезно ли ще е това за европейската икономика? Гледайте отговорите във видеото.