Към декември издръжката на живота за 4-членно семейство възлиза на 2250 лв. или по 563 лв. на човек

„Независимо от увеличението на доходите, няма осезателно подобрение на благосъстоянието на българите”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при представяне на данни за потребителските цени и издръжката на живот в България, цитиран от БГНЕС.

По темата

Към декември издръжката на живота за 4-членно семейство възлиза на 2250 лв. или по 563 лв. на човек от домакинството. Това са разходи за образование, за дома, за храна.

През последните три години е отчитана дефлация. Има задържане на сумата за издръжка за живот през последното тримесечие на 2016 година. „Дефлацията създава проблеми с потреблението и влияе негативно върху растежа на икономиката, който не може да достигне потенциала си”, заявиха още от КНСБ.

Експертът Вили Иванова заяви, че има нарастване на издръжката на живот. Средногодишно издръжката е 590 лв., което показва, че има отрицателни темпове и е индикатор, че сме в дефлация за последните три години. Влияние оказват по-ниски цени на петрола на световните пазари, но след второто полугодие на миналата година има ръст в цените на петрола на световните пазари и това се е отразило на пазара на горива и у нас.

От данните на НСИ пък става ясно, че 70% от наетите получават по-ниски заплати от средната за страната. Размерът на възнаграждението е право пропорционално на завършеното образование. През 2014 г. 2.56 лв. на час са получавали хората с начално образование. Хората с висше образование са получавали 6.55 лв. на час през същия период.

50% от наетите са получавали около 24% от заплатите, платени в страната, т.е. една четвърт от населението получава близо 30% от парите, изплатени като заплати в цялата страна.

От КНСБ са направили и сравнение в доходите на българите и румънците. През 2007 г., когато България влиза в Европейския съюз, средната работна заплата е била 220 евро, а Румъния с 338 евро. Десет години по-късно през 2017 г. средната работна заплата в Румъния е осезаемо по-висока от тази в България. Румънците взимат 668 евро средна работна заплата, докато у нас тя е 479 евро (937 лв.).