Пазарът на труда изпитва остра нужда от квалифицирана работна ръка, според КНСБ

България е на последно място по равнище на доходи не само сред страните-членки на ЕС, но и в региона, показва изследване на КНСБ.

Номиналният размер на средната работна заплата у нас от 420 евро е с около 5.5 пъти по-нисък от средните нива на ЕС, който е 2293 евро. Повече от 12 пъти пък е по-ниска работната заплата у нас от тази в Швейцария, а от Германия - с около 6.2 пъти.

По темата

Размерът на работната заплата в България значително изостава от същия на Балканските страни. Въпреки че в Румъния през последните години доходите бяха орязани, средната работна заплата през 2014 година е по-висока от тази в нашата страна с 21.9%. В Македония пък е по-висока с 16.6%, а в Сърбия - с 35%.

През първото полугодие на тази година се очертават умерени нива на нарастване, както на средната работна заплата, така и на броя на наетите лица.

Все още обаче темповете на нарастване на средната работна заплата са крайно недостатъчни, за да се почувства осезаемо подобрение на пазара на труда и оттам на жизнения стандарт на населението.

От анализа на КНСБ става ясно, че пазарът на труда изпитва остра нужда от квалифицирана работна ръка и проблема с разминаването между търсенето на бизнеса и уменията на работещите все повече се задълбочава.

Средната заплата в частния сектор, която е 927 лв., нараства с по-бързи темпове – с 7.9%, като постепенно се приближава до размера от обществения сектор, след като той забави темповете си до 6.2%.

От данните на синдиката става ясно, че нови работни места се разкриват в информационните технологии и услугите, свързани с тях, както и в индустрията.

В 9 от 28 района размерът на средната работна заплата представлява около 75% от същата за страната. Водещи в класацията са Видин, Силистра, Ямбол, Благоевград, Кюстендил, Перник, Хасково и Смолян.

Все пак в картината на средните възнаграждения има и положителна новина - заплатите във Видин са се повишили с 10.8%, а наетите лица с 0.8% спрямо първото полугодие на миналата година. Във всички области се наблюдава ръст на работните заплати, макар и с различна степен.

32% от всички наети лица в икономиката на страната работят в София. Средната заплата е с 35% по-висока от средната за страната.