Ако те не се разберат до петък, социалният министър ще се намеси

Синдикатите са готови и на протест, ако не се разберат с бизнеса за минималните доходи, върху които работодателите плащат осигуровки. Предприемачите искат праговете да отпаднат, защото стимулират злоупотреби.

Спорът между работодатели и синдикати пръв ще усети джобът на Иван. Произвежда алуминиеви врати и прозорци. Осигуряват го минимално - на 420 лв.

По темата

„Трябва да се увеличи минималната работна заплата, според мен. Бих разчитал на шефа си да ми определи заплатата, защото той преценява кой какво може”, коментира Иван Александров, работник във фирма за производство на дограма.

Шефовете обаче са разочаровани - нямат кадрите, които им трябват. Но нямат и нужда държавата да им налага минимуми. Във фирмата на Станислав работят стотина души. Повечето - на минимална заплата.

„Минималната работна заплата е следствие от нискокачествения труд, неквалифицираните хора. Всеки от нас, когато попадне на добър служител, е склонен да му полати повече”, на мнение е Станислав Балински, управител на фирма за производство и монтаж на дограма.

Тази година бизнесът отказа да договаря минимални осигурителни доходи по сектори. Не и преди да се смени начинът, по който се определя минималната заплата. Синдикатите наричат работодателското нежелание за преговори сапунена опера.

„Подобно беше отношението 2007 г. Отсрешната страна се държа по начин, сходен на този сега. Накрая имаше стачна вълна и средното увеличение на заплатите беше 20%”, припомни Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

„Не сме притеснени от тези закани. Да започват организацията! Нека да не се плашим с протести, защото се видя, че и работодателите могат да протестират”, отвърна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

За синдикатите отказът от преговори застрашава националната сигурност - нямало да има кой да работи в държавата.

„Лош прецедент, ако заради тъпоумие провалим работещ модел на договаряне и го подарим на изпълнителната власт, където не му е мястото”, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите искат по-високи доходи.

„Това е битката на битките”, категоричен е президентът на КНСБ Пламен Димитров.

А бизнесът казва: „Заслужете си ги!”

„Никой не е казал, че този, който сега взима 420 лв., догодина ще взима 460 лв. Ще взима 460 лв., ако си ги изработи - ако не, ще бъде съкратен”, казва още председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Бизнесът и синдикатите трябва да се разберат до петък. Ако не, социалният министър ще реши какво да прави с ръста на минималните доходи след обсъждане в Тристранния съвет.