Четвърти месец 8-годишно момиченце чака животоспасяваща операция

Лечението на седем деца виси на косъм заради административна неуредица. Четвърти месец 8-годишната Самуела чака животоспасяваща операция. 

Болно момиченце живее без диагноза, чака Фонда за лечение Отново ще проверяват Фонда за лечение на деца Установиха сериозни нарушения във Фонда за лечение на деца Родители се срещат с представители на Фонда за лечение на деца

Парите са отпуснати от държавата, но проблем между Фонда за лечение на деца и частна болница спира операцията. В същото време здравето на детето се влошава.

Самуела е едва на осем години, но още преди да се роди се бори за оцеляване. Тя е родена с тежки увреждания, едно от които е спида бифида - раздвояване на гръбначния стълб. Досега тя е претърпяла четири операции, но животът й все още е в опасност.

Изходът от фаталния край е да се поставят импланти в гръбнака й, които струват 94 000 лева. Парите са одобрени от Фонда за лечение на деца. Има и екип в болница „Токуда”, който единствен у нас може да направи операцията.

Вече четири месеца обаче това не се случва заради липса на договор за обществена поръчка. Такава се изисква според закона, а отново според него частните болници не са длъжни да сключват такива договори.

Къде е изходът от омагьосания кръг и дали законът е пречка за лечението на деца като Самуeла – въпрос към директора на Фонда.

„Не е пречка, защото законът ги освобождава от задължението, а в същото време не им забранява. Всички са свободни да сключат договори по Закона за обществените поръчки”, обясни д-р Тинка Троева.

От „Токуда” не отговориха защо не провеждат обществена поръчка, но заявиха, че не те, а Фондът затруднява лечението на децата. Остава и още един въпрос – нужно ли е да има обществена поръчка, когато фирмата-производител на импланти е една.

И така решението е или частните болници и Фондът да се разберат, или да се промени законът. Дотогава Самуeла и още шест деца като нея ще чакат. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.