Това става ясно след проверка на Министерството на здравеопазването

Сериозни нарушения в работата на Фонда за лечение на деца са открити при проверка от Министерството на здравеопазването. Това става ясно от доклад, изготвен след проверката по сигнал на петима членове от Обществения съвет към фонда. 

По темата

От документа става ясно, че е имало заявления за помощ, които изобщо не са били разглеждани и придвижвани, документи са бавени с месеци, а решения по определени казуси - също.

Съществувал е хаос в искането на становища от външни експерти и предпоставки за конфликт на интереси. Един от изводите на проверяващите е, че нарушенията са заради управленска некомпетентност.

Докладът е 127 страници, като 24 от тях са засекретени заради проверка на прокуратурата. 

До медиите беше разпратено отворено писмо на бивши членове на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца". Проверката и докладът са резултат от подаден от тези хора сигнал през октомври 2016 г. 

"Отново настояваме да бъде върнат старият правилник за работа на фонда, да се сформира работна група с широк кръг експерти и граждански организации и да се изготви адекватен нов проект, защитаващ в максимална степен правото на децата на навременно и качествено лечение. Настояваме да бъде потърсена наказателна отговорност от всички, виновни за препятстването и забавянето на лечението на децата", посочват в писмото си Красимира Величкова, Десислава Хурмузова, Нели Логофетова, доц. Анелия Буева, Милена Златкова. 

Бившият директор на Фонда за лечение на деца професор Владимир Пилософ е изпратил официално възражение към Здравното министерство. На този етап докладът не пожелаха да коментират и предишният, и сегашният здравни министри. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.