Как може проблемът да бъде разрешен?

Промени в начина на работа на Фонда за лечение на деца. Оказа се, че противоречие в закона и правилника на фонда пречи на лечението на малките пациенти. Одит на работата на институцията по времето на предишния директор пък показал, че има нарушения.

По усмивката на Илияна едва ли ще предположите, че е болна. Тя има изкривяване на гръбначния стълб, което може да навреди на сърцето и на белия дроб. Трябва да се оперира, но от болницата помолили семейството да чака.

По темата

„Казаха, че докато не си решат проблемите с фонда, да бъдат документирани, че ще има разплащане, спират операциите с фонда”, казва Иван Банев.

Проблемът на фонда е проблем със закона. За операцията на Илияна трябва имплант, който струва над 30 000 лева. Ще се лекува в частна болница. По закон там не са длъжни в такива случаи да сключват договори по изискванията за обществени поръчки. Правилникът на фонда обаче го изисква.

„Както казват римляните, лош закон, но закон, докато той е в сила, те са длъжни да го спазват, в случая правилника”, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев.

Властите обещават да поправят противоречието. И ще правят още промени - в сроковете за решение за лечението на болните деца. Властите заявиха, че ще връщат родители, които не подават пълни документи. Но уточниха - ще направят информацията, какво е нужно, по-достъпна. Не можаха да обещаят кога точно ще се направи операцията на Илияна.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.