Колко сериозна е опасността, ако севернокорейският лидер натисне копчето?

Севера Корея направи шестия си и най-мощен опит на водородно оръжие тази нощ. От Пхенян твърдят, че тази бомба може да бъде качена на междуконтинентална балистична ракета.

Според различни оценки мощността на бомбата е между 3 и 10 пъти по-голяма от тази на бомбата, пусната над Хирошима, въпреки че тук говорим за различни по вид оръжия.

Докъде ще стигнат ядрените опити на Северна Корея? (ВИДЕО) Тръмп събира Съвета за национална сигурност към Белия дом Историята на създаването на най-мощните оръжия в света

Водородната или термоядрена бомба е много по-мощна и по-унищожителна от обикновената атомна бомба. При нея се използва така нареченият термоядрен синтез или сливане на атомните ядра, докато атомната бомба е разработена на принципа на ядрения разпад. 

Детонатор на водородната бомба е именно обикновена атомна бомба.

Един от най-мощните опити на водородно оръжие остава в историята ни с името Цар Бомба. Съветска е и експлодира през 1961-ва година. Мощността ѝ била близо 59 мегатона. Намалена дори на половина заради опасността от ядрена реакция в океана.

Днес и учени и политически анализатори се надяват разумът да надделее пред желанието за надмощие.

„Преките последици са разрушаване на всичко, построено от хората и от природата на разстояние десетки или стотици километри, буквално това означава изпепеляване и унищожаване на всичко, а политическите са още по-големи”, обясни доц. Людмил Цанков, преподавател във Физическия факултет на СУ.

„Със сигурност, ако има държава, която разполага с механизми, с които доказват влияние върху режима в Северна Корея, това е Китай. Китай е почти единствената и основна търговска страна, която търгува със Северна Корея”, обясни политологът Мартин Табаков.

Но с поведението си Северна Корея започва да тежи и на Китай, смятат анализаторите.

„Самият Китай няма интерес от това в задния си двор да се отглеждат такъв тип тоталитарни атавизми и такова агресивно поведение”, заяви още Мартин Табаков.

Извън политиката притесненията на учените остават, защото основният ефект на водородните оръжия са големите разрушения. При тях радиоактивните елементи са в пъти по-малко отколкото при ядрените оръжия, но ефектът им е катастрофален.

„Разбира се не е нужно да се прави една толкова голяма бомба, вместо да се направят десет по-малки и да се поразят десет различни цели и това не трябва да се допуска”, заявява доц. Цанков.

„Ким Чен Ун знае, че това ядрено оръжие, с което разполага, е застраховката му живот. Ние трябва да имаме предвид нещо по отношение на менталността и психиката на такъв тип диктатори от по-скромен характер”, смята Мартин Табаков.

Понякога разработването на термоядрено или ядрено оръжие е с цел те да бъдат гарант за спокойствие.

„Те разработват или евентуално да придобиват ядрено оръжие не за да го използват, а като гаранция за собствения им живот”, смята Табаков.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.