В неделя Пхенян проведе успешно изпитание на водородна бомба

Сериозни международни реакции, след като Северна Корея обяви, че е проведено успешно изпитание на водородна бомба. Пхенян дори съобщи, че бомбата може да бъде качена на междуконтинентална балистична ракета.

След спешна среща в Белия дом, американският президент Доналд Тръмп предупреди, че САЩ могат да прекратят търговските отношения с всяка страна, която поддържа бизнес връзки с Пхенян. 

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис заяви категорично, че всяка заплаха срещу Съединените щати или срещу съюзниците им ще предизвика масиран военен отговор.

Историята на създаването на най-мощните оръжия в света

Китай разкритикува Пхенян и подчерта, че Северът е игнорирал противопоставянето на международната общност.

Пекин е единственият съюзник на Пхенян. Именно от Китай идва 90 % от течното гориво за Севера. Въпросът е докъде е готов да отиде Ким Чен-ун и доколко Китай е склонен да търпи провокативното му поведение. 

Русия  призова всички страни да седнат на масата за преговори и подчерта, че това е единственият начин за разрешаване на кризата.  Южна Корея пък извърши маневри с балистични ракети.  

"Армията извърши учение с реални муниции, симулиращо атака срещу севернокорейския ракетен полигон. В учението участваха военновъздушни и сухопътни сили. Нанесени бяха удари срещу избрани мишени в Японско море", се казва в съобщение на южнокорейския Съвет на началник щабовете.

Международните реакции след теста на водородната бомба на Северна Корея

Маневрите бяха извършени с участието само на южнокорейски военни, но се подготвят и учения с американски войски. 

Северна Корея: Тествахме водородна бомба (ВИДЕО)

Интересното е, че още в петък външният министър на Франция  Жан-Ив льо Дриан съобщи, че Пхенян е много близо до създаването на ядрено оръжие, което може да бъде качено на балистична ракета. 

В понеделник Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията със Северна Корея. Досегашните международни санкции обаче не дадоха никакъв резултат. 

 

„Режимът в Северна Корея започва да тежи на самия Китай, защото Китай трябва да се обяснява пред останалия, цивилизования свят, какво е това е това поведение, което демонстрира Ким Чен Ун”, коментира пред NOVA експертът Мартин Табаков. 

Париж: Северна Корея ще може да нападне САЩ и Европа до месеци

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.