Какво заявиха от САЩ, Китай, Япония и страните-членки на ЕС?

Северна Корея е разработила водородна бомба, която може да бъде използвана като бойна глава за новата междуконтинентална балистична ракета (МБР). Часове след разпространяването на новината властите в Пхенян официално признаха, че са извършили тест на водородна бомба и го определиха като "напълно успешен", информира CNN. 

Северна Корея: Тествахме водородна бомба (ВИДЕО)

70 ГОДИНИ СЛЕД РАЗДЕЛЕНИЕТО: Поразителните разлики между Северна и Южна Корея (ГАЛЕРИЯ)

Малко след разгласяването на тази новина, заваляха реакции от цял свят.

Германският канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон призоваха към по-строги европейски санкции по отношение на Северна Корея, след като режимът ѝ съобщи, че е провела изпитание на водородна бомба, информира "Франс прес", цитирана от Агенция "Фокус".

„Канцлерът и президентът са съгласни, че Северна Корея нарушава международното право и международната общност затова трябва да реагира решително срещу тази нова ескалация“, пише в официално заявление на германското правителство, след като тя е провела разговор с Макрон. От там добавят, че двамата лидери „призовават към по-строги санкции на ЕС срещу Северна Корея“. 

Какво трябва да знаем за балистичната ракета, изстреляна от Северна Корея?

Японският министър-председател Шиндзо Абе определи ядреното изпитание на Северна Корея като „абсолютно неприемливо“ и добави, че ядрената ѝ и ракетна програми сега представляват „смъртна и спешна“ заплаха за страната му, предаде "The Guardian", цитиран от Агенция "Фокус".

„Фактът, че Северна Корея е привела ядрено изпитание е абсолютно неприемливо за страната ни. Ядрената и ракетната програми на Северна Корея са заплаха, която е смъртна и спешна за сигурността на нашата страна и която е навлязла в нова фаза. Изпитанието значително вреди на регионалния и на световния мир и стабилност. Япония изпраща строг протест срещу Северна Корея и я осъжда с най-силни думи“, заяви Шиндзо Абе. 

"Няма съмнение, че това е поредната провокация, това е безразсъдно. Изглежда се приближават до (създаването на) водородна бомба, която, ако бъде поставена на успешна ракета, без съмнение ще представлява нов режим на заплаха", заяви британският министър на външните работи Борис Джонсън пред телевизия "Скай нюз". 

Париж: Северна Корея ще може да нападне САЩ и Европа до месеци

Американският президент Доналд Тръмп определи действията на Северна Корея като „опасни и враждебни за САЩ“, след като режимът в Пхенян изпита водородна бомба, пише "The Hill", цитиран от Агенция "Фокус".

„Северна Корея извърши голямо ядрено изпитание. Нейните думи и действия продължават да бъдат много враждебни и опасни за САЩ“, написа Тръмп в профила си в социалната мрежа Twitter. 

Министерството на околната среда на Китай пък стартира извънреден план за реагиране в североизточната част на страната във връзка с възможното радиоактивно замърсяване заради поредното ядрено изпитание на КНДР. В трите североизточни провинции Лаонин, Цзилин и Хейлунцзян, както и в провинцията Шандун работят автоматичните контролни станции за измерване на радиационния фон. 

 

"Това е поредното крещящо нарушение на многобройните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, включително на резолюция 2321, приета през ноември 2016 г. Режимът трябва незабавно да прекрати всякакви дейности, свързани ядрени и балистични ракети, и отново да започне диалог с международната общност", заяви Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА и БТА.

Реакция имаше и от България.

"Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. България категорично осъжда подобни действия, които водят до допълнително повишаване на напрежението в региона и представляват заплаха за световния мир и сигурност. Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път". Това гласи съобщение на българското Министерство на външните работи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.