Тя е със среден обсег на действие

Какво трябва да знаем за балистичната ракета, която Северна Корея изстреля тази сутрин? Тя е изстреляна от района Сунан край столицата Пхенян и е преминала над японския остров Хокайдо, малко след  в 6.00 часа сутринта, местно време. Паднала е на около 1200 километра източно от японска територия.

Северна Корея изстреля ракети в Японско море (ВИДЕО)

Експертите считат, че е била от модела Хвасон-12. Това е балистична ракета със среден обсег на действие. Издигнала се е на 550 километра височина. Изминала е общо 2700 километра, което означава, че на теория може да порази американския остров Гуам.

В Япония тренират реакция при ядрена атака (ВИДЕО)

Все още не е ясно, дали Пхенян има технологията да сложи на такава ракета ядрена бойна глава.

"Тази ракета е най-голямата и най-тежка заплаха, отправяна досега към страната ни. Това е и нечувана заплаха за мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион", коментира министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Жителите на Токио оспорват решението на властите да не опитат да свалят корейската ракета.

Тръмп: Ким Чен Ун истински ще съжалява, ако удари остров Гуам

Изстрелването на ракетата е директно нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Съветът беше свикан на извънредно заседание по искане на Токио и Вашингтон. Дори съюзниците на Северна Корея критикуваха изстрелването.

"Настояваме нашите севернокорейски съседи да изпълняват резолюциите на Съвета за сигурност", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Българското външно министерство осъди действията на Северна Корея. "Остро осъждаме подобни действия, които застрашават живота и сигурността на населението на Япония и в същото време водят до нова ескалация на напрежението в региона", коментираха от МВнР и призоваха Северна Корея "да прекрати своите провокативни действия, които са в нарушение на редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН, веднъж и завинаги да преустанови своята ядрена и балистична програма

Действията на Северна Корея се обясняват с ученията, които провеждат южнокорейски и американски войници, недалеч от границите на комунистическата страна.

Пхенян гледа на тези учения като недвусмислена заплаха за нахлуване на тяхна територия и често отговаря с демонстрация на сила.

Не спира войната на думи между САЩ и Северна Корея

Азиатските борси отбелязаха спад заради опасенията за възможен военен конфликт. Още повече след заканата на американския президент Доналд Тръмп, че "всички видове реакция са възможни". Спад отбелязаха и европейските борси. В Ню Йорк индексът „Дау Джоунс” падна веднага след началото на търговията. 

70 ГОДИНИ СЛЕД РАЗДЕЛЕНИЕТО: Поразителните разлики между Северна и Южна Корея (ГАЛЕРИЯ) 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.