За взривяването на водородна бомба са необходими 100 млн. градуса

През 40-те и 50-те години на миналия век предимно американски експерти създадоха оръжия за масово унищожение с непозната дотогава взривна сила, пише сп. „Фокус“, цитиран от БГНЕС. Немското издание накратко припомня историята на създаването на най-мощните оръжия в света.

„Баща“ на атомната бомба е Алберт Айнщайн. Първоато използване на ядрено оръжие при реални условия са на 6 и 9 август, 1945 г., когато американски атомни бомби са хвърлени срещу японските градове Хирошима и Нагасаки.

Северна Корея: Тествахме водородна бомба (ВИДЕО)

Атомните бомби се създават или от радиоактивен плутоний, или от уран. Тяхната разрушителна сила се предизвиква от енергията, която се освобождава при деленето на атомните ядра. За да се постигне това ядреният заряд трябва да бъде подложен на такова налягане чрез конвенционален взирв, че да започне верижна реакция.

Разрушаване се постига чрез висока температура, ударна вълна и радиоактивно излъчване. За много кратко време могат да бъдат убеити стотици хиляди души и големи области да бъдат превърнати в пустини. Радиоактивното излъчване причинява многобройни здравословни проблеми.

Международните реакции след теста на водородната бомба на Северна Корея

Първата водородна бомба е създадена под ръководството на Едуард Телър в САЩ и през 1952 г. е взривена в атол в Тихия океан. Нейната взривна сила е 800 пъти по-голяма от тази на атомната бомба. Водородната бомба освобождава енергия от сливането на атомните ядра. В този синтез водородните изотопи обединяват деутерий и тритий, за да образуват хелий. За взривяването на сместа са необходими повече от 100 милиона градуса. Поради тази причина водородните бомби съдържат по една атомна, която служи като „спусък“. Поради неконтролируемото освобождаване на радиоактивно излъчване според много специалисти водородната бомба едва ли е приложима в реални условия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.