Ще задържи ли Анкара 4 млн. бежанци на своя територия?

След историческата среща във Варна - затопляне на отношенията Европа-Турция, но и много нерешени проблеми.

Ще задържи ли Анкара 4-те милиона бежанци на своя територия и на какви отстъпки е готов Брюксел в името на добрия тон?

След срещата напрежението между ЕС и Турция привидно е потушено. Причината е, че миграционното предложение остава в сила. Европа ще плаща, а Турция ще пази мигрантите.

 Евролидерите дадоха категорична гаранция на турския президент, че ще доплатят първия транш от сумата, който към този момент е около 1,2 млрд. евро. И договориха с Ердоган новия транш, който ще бъде изплатен през следващите 2 години. Той отново е около 3 млрд. евро.

След инфарктната среща във Варна - кой спечели от преговорите?

Турция и Европа седнаха на масата за преговори и за първи път от много време насам, опитаха да смекчат тона.

„Аз съм романтичен, носталгичен, но съм и малко тъжен от състоянието на отношенията между Турция и Европейския съюз”, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Надявам се периодът на лошите взаимоотношения да е останал в миналото”, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Така и стана и сблъсък по линията пари и бежанци няма да има. Европа даде гаранция, че парите, които беше обещала на Ердоган, за да не пуска бежанците към Европа, ще бъдат изплатени.

„Благодарение на тези взаимоотношения, към днешна дата имаме нулев мигрантски натиск”, коментира премиерът Бойко Борисов.

По останалите теми обаче конкретни резултати няма - има диалог. И позиции, които все още са доста различни.

„Ако ме питате дали постигнахме компромис – не. Но повдигнахме всички теми. Остават и нерешени въпроси”, заяви Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

„Понякога ми се налагаше да ставам, да излизам от стаята, но тази част от срещата няма да разказвам”, заяви Жан-Клод Юнкер.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СРЕЩАТА: Затопляне на отношенията ЕС-Турция

Реплика, която показа, че все пак на разговорите е имало и напрежение, а не само диалог.

За да продължи диалогът, Европа настоява Турция да спазва човешките права, а Анкара иска членство в ЕС, отпадане на визите и обща борба с терористичните организации.

„Страните от ЕС са стратегически партньор на Турция и ще бъде грешка да се изолира страната ни”, заяви Ердоган.

„Аз съм против простата идея да прекратим преговорите с Турция. Не! Аз съм гарант, че преговорите с Турция ще продължат”, заяви Юнкер.

Колкото до отношенията България-Турция комисия и външните министри на двете държави щели да работят по решаването на всички спорни моменти.

„По всички останали теми, като тракийски българи, и за претенциите, които опозицията,  българският парламент и президентът имаха, до една съм ги поставил на президента Ердоган”, заяви Борисов.

„Нарекоха срещата Ice breaking, тоест разбиване на ледовете. Най-важното е, че тук на срещата във Варна се заяви политическа воля, включително и в двустранната среща, която имаше между министър-председателя Бойко Борисов и президента Ердоган”, коментира българският посланик в Турция Надежда Нейнски.

Нейнски за отношенията ЕС-Турция: България може да бъде неоценима

А темите на историческата среща следваха една след друга.

За вкараните в затвори турски журналисти и граждани - турският съд щял да реши.

„Без да скриваме нещата, които имаме като противоречия, се разбрахме да се фокусираме върху нормализирането на отношенията”, заяви външният министър Екатерина Захариева.

А доказателство за смекчаването на тона бяха няколко реплики в приятелски стил.

„Чух, че навремето Доналд и Тайпи са играли футбол, били са си дузпи в Полша. Това, че се усмихнаха и си заговориха за миналото на човешки език след тези обиди, които се носеха, мисля, че в България има много смели хора и явно войната за тях не е проблем, но мирът е най- ценното нещо”, заяви Борисов.

Реакциите след срещата. В Турция премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че на срещата нямало сигнали, че отношението на Европа към Турция ще бъде справедливо.

В София БСП поиска стенограма от разговорите между Борисов и Ердоган. Според лидера на червените Корнелия Нинова нямало конкретен резултат и напредък по нито един от спорните въпроси след снощната среща.

„Разбираме, че е поставен и въпросът за предизвикателството - душевни граници до Кърджали - на четири очи, но не разбрахме, какъв е отговорът. Има ли категоричен отговор и оценено ли е това изявление като неприемливо, провокативно и като провокация към националния суверенитет и интерес и на България", попита Корнелия Нинова.

Темата се развива и през последните няколко часа - в телефонен разговор президентите на Русия и Турция са обсъдили ситуацията в Сирия, която беше основна тема и на срещата във Варна.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.