Тя подчерта, че обвързаността с Турция в енергетиката е изключително важна за енергийната ни независимост

В понеделник бе дългоочакваната среща между ЕС и Турция в резиденция „Евксиноград”. Лидерите седнаха на една маса, направиха си обща снимка и поставиха началото на нов конструктивен диалог, както се изразиха.

Как ехото заглъхва в Анкара? Какви са първите впечатления на нашия посланик в Турция Надежда Нейнски?

След инфарктната среща във Варна - кой спечели от преговорите?

„Определено това беше една от целите на срещата”, каза тя за споразумението, според което ЕС ще даде 3 милиарда на Турция, за да държи 4-те милиона мигранти на своя територия.

„Няма да поставя срещата толкова в контекста на българо-турските отношения, колкото в контекста на отношенията между ЕС и Турция. Защото България вероятно е най-заинтересованата от доброто развитие на отношенията между ЕС и Турция, тъй като е непосредствен съсед. В този смисъл срещата получи своя резултат и ясни уверения, че споразумението ще продължи да бъде спазвано, че ангажиментите на двете страни ще продължат да бъдат изпълнявани”, заяви Нейнски.

Захариева за срещата във Варна: Тонът беше изключително конструктивен

„В този смисъл, че срещата няма да бъде еднократен акт, а ще има развитие през юни, във всички случаи е една много добра инвестиция в бъдещите отношения между Европейския съюз и Турция”, подчерта тя.

„България беше формален домакин на срещата, но не бива да отричаме ролята, която изигра като един медиатор на посланията между двете страни”, каза Нейнски.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СРЕЩАТА: Затопляне на отношенията ЕС-Турция

„Във всички случаи, според мен, резултатът трябва да се търси в това, което ще произтече оттук нататък, тъй като на масата във Варна бяха поставени въпроси и от двете страни”, заяви тя.

Посланик Нейнски каза, че тази сутрин турската преса е „залята” с информация за срещата във Варна, която е приоритет за Анкара.

„Подкрепата в Турция за членството й в ЕС нараства, но има много скептицизъм дали това ще се осъществи. Основната причина за това е, че турците виждат в ЕС възможности за разширяване на пазарите и икономическо развитие. Според социологическите проучвания ЕС за турците е най-важния икономически партньор”, подчерта тя.

Борисов: Каналът на диалог между ЕС и Турция трябва да продължи да работи (ВИДЕО)

Посланикът ни изрази мнение, че интересите в икономическата сфера са взаимни. Тя каза, че едно от досиетата, които се обсъждат в преговорите между ЕС и Турция, е осъвременяването на митническия съюз, а това, според нея, е от голямо значение за Брюксел и Анкара.

„За България темата за енергийната независимост е от изключително значение. Взаимната обвързаност на енергийната система е много съществен компонент в тази енергийна независимост на България”, каза Нейнски относно един от важните въпроси в отношенията с Турция.

Юнкер: Аз съм гарант, че преговорите за Турция в ЕС ще продължат (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Има такава комисия на т.нар. нерешени въпроси, в която експерти обсъждат и търсят сближаване на позициите по важните и разделящи ни неща. От изявлението на министър-председателя стана ясно, че тази комисия ще проведе серия срещи по важните въпроси в двустранните отношения. Най-важното е, че тук, на срещата във Варна, се заяви политическа воля, включително и в двустранната среща между министър-председателя Бойко Борисов и президента Ердоган”, заяви тя относно въпроса за тракийските бежанци и възможните обезщетения от турска страна за геноцида в Източна Тракия.

„Ние ще останем съседи винаги, ние сме съюзници в НАТО и може би един ден ще бъдем партньори в Европейския съюз”, подчерта Нейнски.

Ердоган: Надявам се лошите отношения между Турция и ЕС да са в миналото (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Тепърва предстои да видим как ще бъде разказана тази среща, но онова, в което мога да ви уверя на този етап, е, че в публикациите срещата е водеща тема и акцент в турските медии. През следващите дни вероятно ще дойдат и анализите, и коментарите”, каза тя.

Нейнски изрази мнение, че е опасно България да влиза в ролята на посредник между големи страни, тъй като това изисква голям инструментариум. Според посланика, България може да бъде „неоценима” от гледна точка на общата външна политика на ЕС с българската експертиза за региона.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.