Това каза турският президент след срещата на върха във Варна

Турция иска час по-скоро да бъде приета в Европейския съюз, както и да се либерализира визовият режим за гражданите на южната ни съседка. Това заяви президентът на страната Реджеп Ердоган на пресконференция след срещата на върха във Варна.

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА ТУСК, ЮНКЕР, ЕРДОГАН И БОРИСОВ ВИЖТЕ ТУК

Надявам се периодът на лоши взаимоотношения между ЕС и Турция да е останал в миналото. И все пак кандидатурата ни за членство е в сила от 1968 г., вече е 2018-та, а ние все още не сме нищо повече от кандидат”, коментира Ердоган.

Именно това била една от темите, които той обсъдил с председателите на Европейския съюз и Еврокомисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и с българския премиер Бойко Борисов в резиденция „Евксиноград”.

Туск: По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори

Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма и бежанците, чиито брой на наша територия вече достига 4 милиона”, подчерта Ердоган.

Той за пореден път подчерта, че Анкара очаква да получи и втория транш от обещаните от ЕС 3 млрд. евро за справяне с мигрантската вълна. 

Час по-скоро трябва да бъде финализирана работата по либерализирането на визовия режим за нашите граждани. Това не бива да се превръща в политически въпрос и нашите граждани не трябва да губят доверието си в ЕС”, коментира още турският държавен глава.

Юнкер: Аз съм гарант, че преговорите за Турция в ЕС ще продължат (СНИМКИ)

Той увери, че страната му прави всичко възможно по отношение на борбата с тероризма.

Турция е цел за редица терористични организации, с които се бори в и извън своите граници. Операциите срещу тях допринасят не само за вътрешната сигурност, но и за сигурността на Европа. Очакваме силна подкрепа и не трябва да търпим неоснователни критики от ЕС по този въпрос”, категоричен бе Ердоган.

В края на изказването си той благодари на премиера Борисов за гостоприемството.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.