Турският народ е един велик народ, каза още той

„Може би съм малко тъжен от състоянието на отношенията между ЕС и Турция. Няколко години вече подкрепям това да станат член на ЕС. Аз съм против простата идея да прекратим преговорите с Турция. Не, аз съм гарант, че ще продължат преговорите спрямо Турция”. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата ЕС-Ердоган във Варна.

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА ТУСК, ЮНКЕР, ЕРДОГАН И БОРИСОВ ВИЖТЕ ТУК

Той обаче добави, че Турция да подобри своите отношения с държавите-членки – конкретно с Кипър и Гърция.

Ердоган: Искаме членство в ЕС и либерализация на визовия режим

„Турският народ е един велик народ, често много смел и към който изпитвам уважение и възхищение. Искаме Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Трябва да поддържаме искрен и честен диалог, за да задълбочим това, което ни сближава и да намерим решение, за това, което ни разделя”.

Туск: 14 страни от ЕС гонят руски дипломати (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Вярвам че ЕС и Турция правят грешка, като описват различията, а не говорим за общите неща, които могат да ни обединят и да ни направят партньори. Имаме общи интереси и предисзвикателства, на които трябва да отговорим заедно – геостратегически интереси, свързани със сигурността, както и енергийното снабдяване”, каза още Юнкер.

Турският президент Реджеп Ердоган пристигна във Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Срещнахме се с общи предизвикателства в борбата с тероризма. Единствено обединени ще успеем да се справим с това ужасно бедствие тероризма”, обобщи още срещата Юнкер.

По отношение на миграцията той каза, че „всичко не е идеално, но споразумението, което сключихме, се оказва много ефикасно, що се отнася до резултатите, които могат да се проверят”.

Туск: По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори (СНИМКИ)

Юнкер твърди, че с 87% е намалял броят на мигрантите към ЕС, което по думите му доказва, че когато трябва да даде пример за солидарността си, Турция полага усилия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод нарече срещата "полезна и добра".

„Що се отнася до борбата за тероризма, ние сме на страната на Турция, защото искаме борбата да продължи, но да бъде регулирана и да се извършва според международното право”, каза още Юнкер.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.