Председателят на Европейския съвет пристигна във Варна за срещата ЕС-Турция

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви във Варна, че 14 държави от ЕС ще изгонят руски дипломати заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

САЩ гонят 60 руски дипломати

"Като пряко продължение на решението на Европейския съвет от миналата седмица да реагира към Русия в обща рамка, вече 14 държави-членки са решили да експулсират руски дипломати", каза Туск.

Борисов пред Туск: За България е важно да има добри отношения със своя съсед (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Допълнителните мерки, включващи по-нататъшни експулсирания, не трябва да бъдат изключени през следващите дни и седмици", допълни той.

СНИМКИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО НА ЕРДОГАН И ТУСК ВИЖТЕ ТУК

До този ход се стигна, след като британският премиер Тереза Мей се обърна към другите европейски лидери на срещата на високо равнище в Брюксел, за да ги призове да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е виновна.

Пред британския парламент Мей заяви, че оценява голямата солидарност от страна на партньорите и приятелите от ЕС, Северна Америка, НАТО.

"Заедно сме изпратили съобщението, че няма да толерираме продължаващите опити на Русия да нарушава международното право и да подкопава ценностите ни", заяви Мей в понеделник.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ И ТУСК ВИЖТЕ ТУК

28-те държави-членки на ЕС излязоха с декларация, че са се съгласили, че е много вероятно Русия да бъде отговорна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март и наредиха изтеглянето на посланика на блока в Москва.

МВнР: Няма да гоним руски дипломати

Германия, Франция и Полша досега казаха, че всяка от тях ще изгони по четирима руски дипломати, Чешката република и Литва – по трима три, Италия, Дания и Холандия по двама, а Латвия - един.

От българското Министерството на външните работи заявиха за БГНЕС: "Към момента няма промяна. България не е вземала решение да гони руски дипломати от страната“. 

Съединените щати съобщиха, че обявяват за персона нон грата 60 руски дипломати и затварят руското консулство в Сиатъл. В по-ранните часове на деня говорителят на Владимир Путин коментира информациите за експулсиране на дипломати от Съединените щати така: „До момента не сме чули или видели официално изявление от Вашингтон за експулсирането на наши дипломати. Ще отговорим на факти и официални изявления, а не на медийни публикации”, каза Дмитрий Песков.

Малко по-късно обаче източник от руското Външно министерство обяви, че в следващите дни Русия ще отговори по същия начин. Руски депутат допълни, че Москва ще изгони 60 американски служители на посолството.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.