Закриват и руското консулство в Сиатъл

Правителството на американския президент Доналд Тръмп нареди да бъдат изгонени 60 руски дипломати от САЩ и да бъде затворено консулството на Русия в Сиатъл заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, предават световните агенции, цитирани от БТА.

Полша и балтийските страни привикаха руските посланици

Висши американски правителствени служители казаха, че всички 60 руснаци са шпиони, работещи в САЩ под дипломатическо прикритие, включително 12 души от руската мисия в ООН. Служителите, пожелали анонимност, заявиха, че американското правителство предприема тези действия, за да изпрати послание до руските лидери за "неприемливо големия" брой руски разузнавачи в САЩ. По думите им мерките отразяват тревогата, че руската разузнавателна дейност става все по-агресивна. Руснаците, за които се отнася заповедта за изгонване, ще имат седем дни, за да напуснат САЩ.

МВнР: Няма да гоним руски дипломати

Определените за изгонване руснаци включват 46 дипломати от Вашингтон, двама от генералното консулство в Ню Йорк и 12 от постоянното представителство на Русия в ООН.

Германия ще изгони четирима руски дипломати в отговор на отравянето на Скрипал. Решението не е само проява на солидарност във връзка с нападението с нервнопаралитично вещество във Великобритания, а е и ответна мярка за неотдавнашна кибератака срещу германското външно министерство, за която се предполага, че е извършена от територията на Русия.

КОНФЛИКТ ЕС-РУСИЯ: 20 страни може да изгонят руски дипломати

Франция ще изгони четирима руски дипломати в отговор на отравянето на Скрипал. Те ще имат една седмица, за да напуснат Франция. Полша гони също четирима руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания. Те трябва да напуснат страната до 3 април, включително. Чехия заяви, че гони трима руски дипломати, които трябва да напуснат до 1 април.

Туск: 14 страни от ЕС гонят руски дипломати (ВИДЕО+СНИМКИ)

Литва гони трима руски дипломати и забранява на 44 души да влизат на нейна територия. Холандия, Италия и Дания заявиха, че гонят по двама руски дипломати. Латвия и Финландия гони един руски дипломат. Естония гони руски аташе по отбраната. По един дипломат гонят и Румъния и Хърватия. Швеция също съобщи, че гони един дипломат. Така страните от ЕС, които обявиха, че гонят руски дипломати, станаха 14, както вече съобщи във Варна и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Словакия каза, че ще обмисля какви мерки да предприеме. Украйна ще изгони 13 руски дипломати, а Канада - четирима.

От българското външно министерство обявиха, че нашата страна няма да експулсира руски представители.

Македония обаче също ще изгони един дипломат. От Министерството на външните работи  посочват, че действията на Скопие са в синхрон с член 9 на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. И подчертават, че използването на химическо оръжие за военни цели противоречи на международното право и оказва влияние върху сигурността на всички страни.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.