Това се случва, след като стана ясно, че Литва планира да изгони от страната руски дипломати

Посланикът на Русия в Полша Сергей Андреев е бил извикан във външното министерство във Варшава, съобщава БГНЕС. Съобщението беше разпространено от пресаташето на посолството Владимир Александров. От полското дипломатическо ведомство не са съобщила каква е причината да извикат посланика за разговора.

МВнР: Няма да гоним руски дипломати

Същото се случи и в балтийските републики. Посланиците на Русия в Литва, Латвия и Естония са извикани в един и същи час. В 15.00 местно време, в съответните външни министерства ще трябва да се явят посланик Александър Петров (в Естония), Евгений Лукянов (в Латвия) и Александър Удалцов (в Литва).

КОНФЛИКТ ЕС-РУСИЯ: 20 страни може да изгонят руски дипломати

Някои от посланиците са планирали след разговорите да дадат пресконференции. Синхронизираното привикване на посланиците вероятно е свързано с подлагането на въздействие на нервно-паралитично вещество на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри на 4 март. На 23 март лидерите на страните от Европейския съюз решиха да отзоват за консултации посланика на общността в Русия Маркус Едерер.

Борисов: Не съм оптимист за мирното развитие на света (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ден по-рано стана известно, че в рамките на реакции по „Случая Скрипал“ Литва обмисля възможността да изгони от страната руски дипломати, които вероятно се занимават с разузнавателна дейност, заяви президентът Далия Грибаускайте пред репортери в Брюксел.

ЕС: Много вероятно е Русия да стои зад атаката срещу Скрипал

„Мерките могат да бъдат различни, в това число изгонване на определените от нас като сътрудничци на разузнаването“, заяви Грибаускайте. Друга крачка в това направление би била разширяването на литовския „Списък Магнитски“. „Решението може да бъде взето в близко време“, допълни литовският лидер. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.