Премиерът коментира темите от срещата на лидерите в Брюксел

"В момента сме във време, много по-тежко от това на Студената война. Тогава нещата горе-долу имаха правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм оптимист за мирното развитие на света". Това заяви българският премиер Бойко Борисов от Брюксел, където се проведе срещата на лидерите на Европейския съюз.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Борисов: Всички очакват много от срещата ЕС-Турция във Варна

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

На разговорите ръководителите на страните-членки излязоха с обща позиция за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал в Солсбъри. Според тях е "много вероятно Русия да седи зад атаката със забранено вещество срещу бившия руски агент Сергей Скрипал".

"Очакваме в следващите седмици много бърза ескалация на напрежение. Много държави ще започнат да отзовават посланиците си", предупреди Борисов.

МВнР на Русия: Отравянето на Скрипал е или атентат, или постановка на Великобритания

На въпроса дали българското правителство ще реагира той отговори: "Докато има "висока степен на вероятност, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори". 

Борисов заяви, че в Брюксел е припомнил времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен в употреба на химическо оръжие, а впоследствие Тони Блеър се извини за войната в Ирак.

Той коментира и срещата между ЕС и Турция, която ще се проведе след дни във Варна: "Целта на тази среща е да гарантираме външната граница на Съюза – да потвърдим втория транш по споразумението и тези 3,5 млн. мигранти да останат в Турция".

"Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Това е огромна отговорност пред България – дава ни се голямо доверие и в същото време има много очаквания“, обобщи премиерът, като допълни, че повишаване на напрежението има и заради конфликта в Източното Средиземноморие и Егейско море.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.