"Ердоган удържа на думата си и задържа бежанците", каза българският премиер

„Каналът на диалог между ЕС и Турция трябва да продължи да работи. В края на българското европредседателство може да има още една среща като днешната във Варна”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след разговорите на високо ниво в „Евксиноград” в понеделник.

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА ТУСК, ЮНКЕР, ЕРДОГАН И БОРИСОВ ВИЖТЕ ТУК

Споразумението за бежанците ще продължи да действа. Надявам се това да успокои българите. Ердоган удържа на думата си и Турция задържа бежанците”, каза още министър-председателят.

Ердоган: Надявам се лошите отношения между Турция и ЕС да са в миналото (СНИМКИ)

България си беше поставила за цел да гарантира външната си граница, която е външна граница и на ЕС. Този ангажимент беше изпълнен по време на срещата”, подчерта Борисов.

Той каза още, че е поставил пред Ердоган всички въпроси, които вълнуват България. Сред тях са намесата на изборите и имотите на тракийските българи.

Турските претенции не са по-малко - за имотите на мюфтийствата, за обезщетенията, за Възродителния процес, за пенсиите, управлението на водите, културните паметници. Но, за да не бъркаме тази лидерска среща с вътрешните въпроси, мисля, че с външните министри и със съответните комисии биха могли да решат тези въпроси“, допълни Борисов.

Туск: По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори

Той отбеляза, че София и Анкара имат огромен успех и в отношенията, засягащи енергетиката.

Още юли месец интерконекторът с Турция ще бъде готов“, увери премиерът.

Той подчерта, че по време на срещата турският президент и председателите на Европейския съвет и Еврокомисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер са „на човешки език след размяната на реплики и дори обиди” между представители на Брюксел и Анкара.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.