Наказателните мерки са и по отношение на лица, "причастни към информационна и кибер агресия" срещу Украйна

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) в сряда разшири санкциите по отношение на руски юридически и физически лица. Конкретно, Съветът за сигурност синхронизира санкциите със списъка на Министерството на финансите на САЩ, който бе публикуван на 6 април и продължи действието на ограничителните мерки, въведени през предходните години, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

Москва предупреди Киев заради задържания руски морски екипаж

Освен това, санкциите въведени по отношение на лица, „причастни към информационна и кибер агресия“ срещу Украйна, към „противозаконни действия срещу граждани на Украйна, които се задържат незаконно в Русия“, както и против депутати от Държавната Дума и членове на Съвета на Федерацията на Русия. „Санкциите се въвеждат по инициатива на Министерския съвет на Украйна и Националната банка на Украйна за три години или безсрочно по отношение на физически и юридически лица“, се казва в съобщение от пресслужбата на СНБО.

Захарова: Новите санкции срещу Русия са заради присъствието й на международната сцена

Списъкът на лицата и компаниите, против които се въвеждат санкциите, засега не е публикуван.  Украйна вече е въвела санкции срещу 1228 физически и 468 юридически лица, сред които има руски чиновници, политици, ръководители на предприятия, журналисти, някои жители на Донбасс, концерна „Алмаз-Антей“, Газпромбанк, „Аерофлот“ и други. През 2017 година Украйна въведе санкции и по отношение на ръководителите на руски компании в медийния и интернет отрасъла, като Mail.ru Group, „Яндекс“, „ВКонтакте“ и „Одноклассники“.

Украйна ще наложи санкции на руски олигарси

Освен това под ограничителните мерки попадат редица руски медии: медиахолдинг РБК, „Звезда“, „ТНТ“, „Москва Медиа“, „Россия сегодня (РИА „Новости“), „Наше радио“, „НТВ-Плюс“, НТВ, Первий канал“, „Россия 24“, РТР-Планета“, както и производителите на антивирусно програмно осигуряване „Лаборатория Касперски“, „Доктор Уеб“ и други. На 9 февруари Петро Порошенко въведе в действие решение на СНБО, което се касае за допълнителни мерки за противодействие на „информационната агресия“ на Русия. Но документът е засекретен и съдържанието му е неизвестно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.