В списъка ще бъде и президентът на "Русал" Олег Дерипаска

Украйна ще наложи санкции на няколко руски олигарси, сред които Олег Дерипаска, съобщи днес украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс и ТАСС. 

Русия: Случаите "Скрипал","Литвиненко" и "Березовски" са "изфабрикувани"

В петък САЩ обявиха санкции срещу политици и бизнесмени от обкръжението на руския президент Владимир Путин като отговор на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп.

Белият дом: Новите санкции не са отказ на Тръмп от среща с Путин

Порошенко, който е на посещение в Берлин за срещи с канцлера Ангела Меркел, каза, че е възложил на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) да разработят проект за решение, който ще бъде обсъден от СНСО.

Санкционираните от САЩ руски държавни фирми ще получат държавна подкрепа

"Санкциите ще бъдат наложени и ще бъдат максимално хармонизирани с решението на правителството на САЩ", поясни украинският президент, цитиран от БТА. По думите му в санкционния списък ще попадне името на президента на "Русал" Олег Дерипаска, както и "други руски олигарси". Речта на Петро Порошенко беше предавана по украинската телевизия "112 канал".

САЩ санкционираха руски олигарси

На 6 април Министерството на финансите на САЩ обяви нови санкции срещу 38 физически и юридически лица от Русия, вкл. "Рособоронекспорт", "Руската финансова корпорация" и "Русал". Освен за намесата в изборите Вашингтон обвинява Москва за анексирането на Крим, разпалването на насилие в Източна Украйна, подкрепата за режима в Дамаск и кибератаките, припомнят агенциите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.