Най-високата температура е измерена в град Доксани

Чехия регистрира най-горещия месец юни, откакто се води статистика. Най-високата температура е била измерена на 26 юни в северния град Доксани – 38.9 градуса по Целзий, съобщи метеорологичната служба на страната. В столицата Прага 30 юни ще бъде записан като датата на най-високата някога температура откакто са започнали измерванията през 1775-та година, когато е било 37.9 градуса.

Жълт код за опасни горещини във вторник

На север в Литва също регистрираха най-топлия юни. „Средната месечна температура е била 20.1 градуса по Целзий“, съобщи литовската Хидрометеорологична служба. Предишният рекорд е бил 18.4 градуса по Целзий през 1999 година.

4 жертви на рекордно високите температури във Франция

В останалата част на Европа също са подобрени няколко рекорда, като град в Южна Франция измери най-високата температура за цялата страна на 28 юни – 45.9 градуса по Целзий.

Миналата седмица по-голяма част от Европа беше обхваната от гореща вълна. Учените предупредиха, че глобалното затопляне е свързано с човешката дейности, а използването на изкопаеми горива може да направи такива горещи вълни доста по-чести. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.