В южната част на френския град Карпентрас бяха измерени 44,3 градуса по Целзий

Абсолютни температурни рекорди бяха регистрирани във Франция. Жегата взе жертви, а в четири области на страната е обявен червен код за опасно време.

45.1 градуса по Целзий показваха в петък, в ранния следобед, термометрите във Виейвил в Ла Гард. 44.3 градуса беше във Воклюз, отново в южната част на страната. Жегата взе и първите си жертви, а невижданите горещини продължават да бъдат тема номер 1.  4 са вече жертвите на рекордно високите температури във Франция. Трима от тях са починали след термичен шок на плажа, след контакт със значително по студената вода.

„Дадохме зелена светлина на директорите на училища и кметовете да затварят учебните заведения, ако преценят, че това е необходимо. 4000 училища вече са затворени временно.Има риск за населението и всички трябва да бъдем отговорни”, заяви премиерът Едуар Филип. В четири южни области на Франция е обявен червен код. Отменени са всички публични прояви.

Гореща вълна обхвана Западна Европа

Рекордни температури за всички времена през месец юни бяха отчетети и в Чехия, Полша и Германия. По традиция, когато става дума за горещини положението е най-тежко в Испания, където температурите също преминаха 42 градуса. 17-годишно момче и 80-годишен мъж са първите жертви на жегата в страната. В Италия, в 16-е града е обявен червен код заради горещините. Рекордната жега не подмина дори австрийските Алпи, а това затрудни и подготовката на футболните ни топ-отбори. По време на контролните срещи на "Лудогорец", ЦСКА и "Левски" играта трябваше да бъде прекъсвана по няколко пъти.

В Париж, освен с жегите градът се бори и със сериозен пик на мръсния въздух в следствие на високите температури. А кейовете на Сена остават едно от предпочитаните места за прохлада сред парижани и гости на столицата.

Репортер: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.