Париж затвори училищата, а в Испания температурите стигнаха 45 градуса

Гореща вълна обхвана Западна Европа. Температурите в Испания стигнаха 45 градуса, а във Франция, Германия и Италия живачният стълб удари 40. От съображения за безопасността на децата, Париж затвори училищата.

"На територията на почти цяла Франция е обявен оранжев код за опасно време. В Париж и Лион  от днес само най-малко замърсяващите въздуха превозни средства могат да се движат по пътищата", каза екскурзоводът Айлен.

На шофьорите в Париж бяха предложени безплатни паркоместа, за да бъдат окуражени да използват градския транспорт. В Германия скоростта по магистралите е ограничена заради опасност от деформация на настилките. Полицията в Бранденбург публикува в Twitter снимка на мотоциклетист, който преборил горещината, карайки гол.

Рекордна жега в Европа през следващите дни

"Очакваме рекордни температури днес в Югозападна Германия, където ще бъде 43 градуса по Целзий. Това е екстремен термален стрес", каза още метеорологът Андреас Фридрих.

В Испания, където температурите подминаха 45 грасуда, метеорологичната служба, публикува в Twitter карта на страната в ярко червени цветове и написа "Адът идва". А германски синоптици обясниха, че петте най-горещи лета от 1500-ната година са през 21-ви век. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.