От следващата седмица ще бъдат инсталирани такива на още 10 станции

Нова система за автоматично разпределение на маски гарантира, че пътниците в метрото са подходящо оборудвани за защита от коронавируса в третия по големина град в Турция, Измир, пише Агенция "Фокус".

Учители шият маски за хората на първа линия (ВИДЕО)

Пътниците на метрото вече ще могат да получават безплатно четири маски за лице и 100 милилитра дезинфектант всяка седмица, като използват картите си на автомата, наречен „маскоаматик“, след като платят таксата за пътуване с метрото. 

İzmir'de 'maskematik' uygulaması başladı. Metrolara yerleştirilen otomatlardan ücretsiz maske alınabilecek.https://t.co/1AP26G8PY9 pic.twitter.com/EM0dgMIKHD

— BBC News Türkçe (@bbcturkce) April 17, 2020

В следващите дни дезинфектантът ще бъде премахнат от пакета, а броят на маските ще бъде увеличен до пет, се казва в изявлението на община Измир. Първият автомат за маски беше инсталиран на централната станция Конак. От следващата седмица ще бъдат инсталирани такива на още 10 станции.

Masken aus dem Automaten - #Izmir führt den "#Maskematik" ein https://t.co/t68qZchp4q#Covid_19 #Virus #Coronavirus #Maskenpflicht pic.twitter.com/DaSyvKG1pn

— Hürriyet.de (@HurriyetDe) April 18, 2020

Кметът на община Измир Тунч Сойер заяви в изявлението, че броят на машините ще бъде увеличен, за да могат жителите на Измир да получават маските по-удобно и хигиенично. Компанията, която произвежда автоматите, е базирана в Измир, отбеляза Сойер, като изрази гордостта и благодарността си, че местна компания е успяла да разработи това решение.

Жена изработва предпазни шлемове, за да ги дарява (ВИДЕО)

Сойер изрази надеждата си, че инициативата ще бъде успешна, подчертавайки: „Здравето на хората в Измир е на първо място над всичко останало.“

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.