Производството е организирано в шивашкия кабинет на училище „Христо Ботев” в Гниляне

Преподаватели от училище в столичния район Нови Искър започнаха производството на предпазни маски в един от специализираните шивашки кабинети. Дизайнът и кройката е на Мария Цветкова от 172 Обединено училище „Христо Ботев” в кв. "Гниляне". Семпла, удобна и практична, маската е разработена да се носи от хора на първа линия в борбата с коронавируса. „Наблегнахме на ластиците, които много трудно намерихме и са много тънки. Не ги шием стегнати, за да са удобни. И действително пробвахме една наша маска - стои свободно и добре уплътнява лицето”, обяснява Мария Цветкова.

Жена изработва предпазни шлемове, за да ги дарява (ВИДЕО)

Има модели за мъже и за жени, по-малки и по-големи. Платът е двупластов и осигурява максимална защита при контакт със заразата. Преди да влезе в борбата с коронавируса, всяка маска трябва да е напълно чиста, споделя Цветелина Веселинова и допълва: „Това се постига с парата на ютията. Задължителна е термичната обработка на пара, за да е дезинфекцирана една маска и да е годна за употреба”.

Снимка: Георги Алексиев

Зад доброволния труд стои желанието и свободното време на двама учители, педагогически съветник и медиатор в училище „Христо Ботев”. По този начин вече са произведени почти 200 предпазни маски. Някои от тях вече са дарени на пощенски служители, продавачи в магазини и пенсионери. Шият се още - и за полицаи, и за лекари. За мотивацията разказва Теодора Малакова: „Човек, който има възможност да помогне, трябва да го направи. Като учители все пак даваме пример и на нашите деца”.

ДА ВЪРНЕШ ДОБРО: Ковач дарява приходите си на болницата в Лом

Докато училището стои празно в дните на извънредно положение, шевните машини продължават да тракат. Засега платове има. Доброволците обаче ще са благодарни, ако някой дари още. Свържете се с тях чрез фейсбук страницата на столичния район Нови Искър тук. (Линк: https://www.facebook.com/326416577373313/posts/3433423056672634/?d=n )

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.